04.10.2019

Jak wzmocnić odporność? Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności

10 domowych sposobów na wzmocnienie odporności! Naturalne sposoby leczące i wzmacniające odporność - zapraszam!

Jak wzmocnić odporność?



SKŁADNIKI:
- 500 gram owoców dzikiej róży
- 200 gram białego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 litra wody
Dokładnie myję owoce róży. Umieszczam je do garnka, wlewam wodę i blenderuję. Powstałą mieszankę przecieram przez sitko (w sitku zostają m.in. nasionka z wnętrza róży, dlatego nie usuwam ich wcześniej z różanych, czerwonych kulek). Całość podgrzewam na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, nie doprowadzając jednak do wrzenia (zagotowanie pozbawiłoby różę i cytrynę sporej ilości witaminy C). W czasie podgrzewania stopniowo dodaję cukier i sok z cytryny. Gorący syrop  przelewam do wcześniej przygotowanych, dokładnie oczyszczonych słoiczków, które następnie stawiam do góry dnem. Zanoszę do łóżka, przykrywam kołdrą i trzymam, aż do ochłodzenia ;-) Tak przygotowany syrop przechowuję w chłodnym miejscu, popijając codziennie po jednej łyżce.
Właściwości syropu z owoców dzikiej róży:
- dzięki dużej zawartości witaminy C znacznie poprawia odporność organizmu
- zmniejsza uczucie zmęczenia
- poprawia ogólne samopoczucie
- wpływa korzystnie na wygląd skóry
- chroni przed niektórymi nowotworami
pomaga w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego



SKŁADNIKI:

- 1 łyżeczka miodu (np. lipowego, mniszkowego, akacjowego, leśnego, spadziowego z drzew iglastych - u mnie jest to miód z mniszka lekarskiego)
- 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soku z liści kalanchoe

W szklance umieścić miód, zalać go na noc ciepłą, przegotowaną wodą, wymieszać. Rano dodać sok z liści kalanchoe i wymieszać. Pić 20 minut przed śniadaniem. Kurację prowadzić 20 - 30 dni jesienią i wiosną. 


Sok z miodu i kalanchoe wykazuje sprawdzone działanie bakterio-, grzybo- i wirusobójcze oraz aktywizuje układ odpornościowy organizmu. 
Zachęcam do przygotowania leku z miodu i kalanchoe przywracającego siły, uodporniającego organizm na infekcje z przeziębienia i grypę, dodającego sił witalnych i chęci do pracy oraz nauki, przywracającego dobre samopoczucie u osób długo chorujących i wyniszczonych w powodu chorób przeziębieniowych.




SKŁADNIKI:
- 1 świeży burak
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 2 łyżeczki miodu (używam miodu z mniszka lekarskiego)

Buraka delikatnie myję. Odkrajam z góry plasterek o grubości ok. 1,5 cm, następnie wydrążam otwór o głębokości ok. 2 cm. Wsypuję cukier lub wlewam miód i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin. Aby przyśpieszyć wydzielanie się soku, stawiam talerzyk z burakiem na garnku z gotującą się wodą na ok. 10 minut. Burak wydziela sok przez ok. 2 dni. Po tym czasie można dosypać jeszcze łyżeczkę cukru i sok jeszcze powinien puścić trochę soku. 
Syropek podaję dzieciom po 1 łyżeczce 3 x dziennie (w trakcie trwania infekcji i kaszlu do godz. 16:00, ponieważ działa on wykrztuśnie).

Jak działa syrop z buraków?
- działa wykrztuśnie (sprawdza się świetnie podczas zapalenia krtani, a także oskrzeli)
- działa grzybobójczo
- łagodzi ból gardła (pomocny w anginie)
- pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy
- wzmacnia ogólną odporność organizmu
- wzmacnia układ krwionośny
- usuwa szkodliwe drobnoustroje z organizmu
- wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek



 SKŁADNIKI:
- ok. 1 kg owoców czarnego bzu
- 1 szklanka cukru 

Zrywam dojrzałe owoce czarnego bzu. Obrywam gałązki, owoce dokładnie płuczę. Wsypuję do garnka i blenderuję. Powstałą masę przecedzam przez sitko bądź pieluszkę tetrową. Dodaję cukier i dokładnie mieszam. Następnie przelewam do małych słoiczków i zagotowuję na małym ogniu przez ok. 30 minut. 

Syrop można stosować podczas przeziębienia 2 x dziennie po jednej łyżeczce lub też rozcieńczać go z wodą, pijąc jako napój. Działa on rozgrzewająco, napotnie, ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych, łagodzi kaszel, zmniejsza gorączkę i działa przeciwzapalnie.




Jak wykonujemy domowe lekarstwo na ból gardła?
Przygotowujemy kogiel-mogiel z jednego żółtka (mieszamy energicznie żółtko z dodatkiem 2 łyżeczek cukru), kiedy masa jest już gotowa, dodajemy 1 łyżeczkę spirytusu lub 2 łyżeczki wódki. Mieszamy dokładnie ze sobą i popijamy malutkimi łyczkami co kilka minut.

Jest to sposób banalnie prosty i niewiarygodnie skuteczny (pomijam fakt, że niezwykle smaczny ;-) ). Kilka dni temu po raz kolejny go stosowałam i po raz kolejny mnie nie zawiódł (nie wiedzieć czemu, czekałam do ostatniej chwili, kiedy całe gardło już "płonęło" - lekarstwo wypiłam późnym wieczorem, rano nie było już śladu po jakimkolwiek bólu!). Szczerze polecam wypróbować!




KŁADNIKI:

- 60 długich gałązek mięty
- 3 litry wody*
- ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej)
- 2 cytryny

* można przygotować syrop z 4 litrów wody - będzie wtedy nieco delikatniejszy, ale nadal mocno miętowy i smaczny

Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko rozpuścić. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywam i odstawiam na 1 dobę. Po tym czasie przecedzam przez tetrową pieluszkę, dokładnie wyciskając wszystkie soki i powstały syrop gotuję przez ok. 30 minut. Przelewam do wyparzonych słoiczków, odwracam je do góry dnem i trzymam w takiej pozycji do momentu, kiedy będą zupełnie zimne. 




SKŁADNIKI:
- świeży kawałek imbiru (ok. 2-3 cm)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki wody (używam wody źródlanej)

Zagotowuję wodę z cukrem. Świeży imbir obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do gotującej się wody. Całość trzymam na małym ogniu ok. 30- 40 minut, do delikatnego zgęstnienia płynu. Przecedzam przez sitko i gorące rozlewam do  małych słoiczków, które następnie trzymam wieczkiem do dołu, aż będą zupełnie zimne.
Syrop imbirowy najczęściej dodaję do herbaty malinowej z dodatkiem miodu z mniszka lekarskiego(na szklankę 2 łyżeczki syropu i 1 łyżeczkę miodu).

Jakie są zalety imbiru?
- korzystnie wpływa na układ odpornościowy
- przeciwdziała nudnościom i wymiotom
- działa przeciwzapalne i przeciwbólowe
- reguluje procesy trawienia
- zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze
- wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc




SKŁADNIKI:
- 100 baldachów czarnego bzu
- 3 kg cukru
- 5 dużych cytryn
- 3 litry wody

Zrywam ładne, rozwinięte kwiaty czarnego bzu. Robię to delikatnie, ponieważ kwiatki łatwo się obsypują. Układam je przewiewnym, zacienionym miejscu (ponoć promienie słońca spowodowałyby, iż syrop nie miałby już swoich leczniczych właściwości) i pozwalam lokatorom opuścić swoje domostwo. Nie trwa to długo, bowiem w kwiatach bzu nie ma tak dużo różnych robaczków i pajączków, jak np. w kwiatach mniszka lekarskiego. Odcinam nożyczkami kwiaty od łodyżek, starając się, aby łodyżki pozostały jak najkrótsze, a nawet, aby wcale ich nie było – mogą spowodować lekki goryczkowy posmak. Robię to wszystko nad naczyniem, aby stracić jak najmniej kwiatowego pyłku.
Do dużego garnka wsypuję cukier, zalewam go wrzącą wodą. Mieszam dokładnie, aby cukier dobrze się rozpuścił. Zalewam kwiaty i po jakimś czasie, jak mikstura trochę przestygnie, wyciskam sok z trzech cytryn, a dwie wyparzone cytryny kroję w plasterki. Całość mieszam, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 doby. Po tym czasie przecedzam syrop przez gazę lub tetrową pieluszkę, doprowadzam do wrzenia i gorący przelewam do wyparzonych słoiczków, układając je następnie do góry dnem. Gotowe :-)

Syrop taki ma mnóstwo właściwości:
- działa napotnie i przeciwgorączkowo
- rozrzedza katar
- działa moczopędnie, oczyszczając nerki
- uszczelnia ściany naczyń włosowatych i poprawia ich elastyczność
- działa przeciwzapalnie
- pomaga w zwalczaniu przeziębienia i grypy
- przyśpiesza przemianę materii




SKŁADNIKI:
- młode pędy sosny
- cukier trzcinowy


Zrywam młode pędy sosny wielkości kciuka/ palca wskazującego. Kroję je na nieco mniejsze kawałeczki (szybciej puszczą sok). Nakładam ok. 2 cm warstwę do słoika (użyłam słoika po dżemie), sypię 3 łyżeczki cukru, dodaję 2 łyżeczki miodu. Wykładam kolejną warstwę pędów, następnie warstwa cukru i miodu. Układam na przemian, ostatnia warstwa ma być z cukrem. Słoik lekko zakręcam i umieszczam w słonecznym miejscu. Cukier będzie się rozpuszczał, a pędy pomału puszczać sok. Zostawiam go tak na ok. 3-4 tyg. Po tym czasie zlewam do małego słoiczka i powstały syrop trzymam w chłodnym, ciemnym miejscu.

STOSOWANIE:
- podczas infekcji górnych dróg oddechowych (świetnie spisuje się u nas np. przy zapaleniu oskrzeli)
- bóle gardła
- angina
- suchy, męczący kaszel



SKŁADNIKI:
- ok. 1 kg buraków
- ok. 5 ząbków czosnku
- kilka listków laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- ziarenka pieprzu
- kminek
- majeranek
- 2 płaskie łyżki soli niejodowanej
- woda źródlana

Do słoja wrzucam obrane i pokrojone buraki, ząbki czosnku, majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu. Wsypuję sól. Przykrywam lnianą chusteczką, stawiam z ciepłym miejscu i po kilku dniach buraki mam już ukiszone :-)

Właściwości:
– obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
– ma silne działanie antynowotworowe 
– poprawia odporność

- działa przeciwzapalnie 
– jest bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, sodu, potasu, magnezu, fosforu, rzadkiego kobaltu, cezu i rubidu 

– wspiera organizm przy chemioterapii
– łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
– reguluje funkcje wątroby, przewodów żółciowych i woreczka żółciowego
– ma dużo błonnika, więc szybko daje uczucie sytości, a tym samym wspiera odchudzanie
– działa uspokajająco i poprawia koncentrację



A Wy jakie sposoby stosujecie na poprawę odporności?
Dodalibyście coś od siebie?

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)





3 komentarze:

  1. Syrop z róży to zdecydowanie moje smakowe klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co roku stosuję ten przepis na wzmocnienie organizmu polecam każdemu
    https://olejcbd.kobieceinspiracje.pl/130952,grypa-przeziebienie-jak-wykorzystac-witamine-c-dla-wzmocnienia-organizmu-w-okresie-jesienym.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja stawiam na syrop z mięty i na miód z cytryną i imbirem :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!