19.12.2015

Zakwas buraczany

Prosty w wykonaniu, a jak smakuje! No to działamy i robimy zakwas buraczany! :-)

Potrzebny nam będzie przede wszystkim duży słój, do którego powrzucamy pokrojone na kawałki buraki wraz z innymi składnikami. A jakie to składniki?

SKŁADNIKI:
- ok. 1 kg buraków
- ok. 5 ząbków czosnku
- kilka listków laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- ziarenka pieprzu
- kminek
- majeranek
- 2 płaskie łyżki soli niejodowanej
- woda źródlana


Do słoja wrzucam obrane i pokrojone buraki, ząbki czosnku, majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu.Wsypuję sól. Przykrywam lnianą chusteczką, stawiam z ciepłym miejscu i po kilku dniach buraki mam już ukiszone :-)

SMACZNEGO! :-)




11 komentarzy:

  1. Wstyd się przyznać ale nie robiłam jeszcze zakwasu buraczanego, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie :D obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. będę wiedziała na przyszłość ;)

    http://swiat-weni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki barszczyk na domowym zakwasie to ja mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robilam, nie wiem czy umiem nawet :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nawet o tym nie słyszałam! Wygląda apetycznie :)

    Pozdrawiam!

    Brzydki Ptak

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedy ja się nauczę robić takie świetne rzeczy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Szukałam fajnego przepisu, dzięki,zrobię na pewno

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanko :) ile wody? mają być zakryte buraki? z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!