Prosty w wykonaniu, a jak smakuje! No to działamy i robimy pyszny zakwas buraczany!
SKŁADNIKI:
- ok. 1 kg buraków
- ok. 5 ząbków czosnku
- kilka listków laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- ziarenka pieprzu
- kminek
- majeranek
- 2 płaskie łyżki soli niejodowanej
- woda źródlana
Do słoja wrzucam obrane i pokrojone buraki, ząbki czosnku, majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu. Wsypuję sól. Przykrywam lnianą chusteczką, stawiam z ciepłym miejscu i po kilku dniach buraki są już ukiszone :-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Wstyd się przyznać ale nie robiłam jeszcze zakwasu buraczanego, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńmniam;D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :D obserwuję :)
OdpowiedzUsuńbędę wiedziała na przyszłość ;)
OdpowiedzUsuńhttp://swiat-weni.blogspot.com/
Taki barszczyk na domowym zakwasie to ja mogę jeść :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robilam, nie wiem czy umiem nawet :D
OdpowiedzUsuńNigdy nawet o tym nie słyszałam! Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Brzydki Ptak
Kiedy ja się nauczę robić takie świetne rzeczy?
OdpowiedzUsuńSzukałam fajnego przepisu, dzięki,zrobię na pewno
OdpowiedzUsuńMam pytanko :) ile wody? mają być zakryte buraki? z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńTyle wody, aby zakryć buraki ;-)
Usuń