08.03.2017

Syrop z imbiru (syrop imbirowy)

Syrop, który stosowany być może jako środek wzmacniający odporność, pomocny zwłaszcza w okresie częstych zachorowań i osłabienia organizmu.


Ciągle szukam środka, który w widoczny sposób wzmocniłby odporność przede wszystkim moich dzieci. Wiem, że mówi się, że muszą one swoje przechorować, aby odporność tę nabyć, ale... nic nie stoi na przeszkodzie, aby delikatnie ją wzmacniać. Stosuję więc syrop z kwiatów czarnego bzu , sok z czerwonej porzeczki, syrop z młodych pędów sosny i inne przetwory, o których pisałam na blogu (wszystko w zakładce Przetwory). Od jakiegoś czasu towarzyszy nam również imbirowy syrop. Wykonanie jego nie jest skomplikowane, a całkowicie zmienia on smak (i przede wszystkim wartość) herbaty, bowiem do niej najczęściej go dodajemy.

SKŁADNIKI:
- świeży kawałek imbiru (ok. 2-3 cm)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki wody (używam wody źródlanej)
- 1 laska cynamonu *

*cynamon można dodać dla wzbogacenia smaku, jednak nie zawsze go dodaję

Zagotowuję wodę z cukrem (i z cynamonem, jeśli decyduję się go dodać). Świeży imbir obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do gotującej się wody. Całość trzymam na małym ogniu ok. 30- 40 minut, do delikatnego zgęstnienia płynu. Przecedzam przez sitko i gorące rozlewam do  małych słoiczków, które następnie trzymam wieczkiem do dołu, aż będą zupełnie zimne.
Syrop imbirowy najczęściej dodaję do herbaty malinowej z dodatkiem miodu z mniszka lekarskiego. (na szklankę 2 łyżeczki syropu i 1 łyżeczkę miodu).

Jakie są zalety imbiru?
- korzystnie wpływa na układ odpornościowy
- przeciwdziała nudnościom i wymiotom
- działa przeciwzapalne i przeciwbólowe
- reguluje procesy trawienia
- zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze
- wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc

W wersji dla dorosłych syrop można dodawać do kawy, otrzymując przyjemne w smaku orzeźwienie, lub np. do grzanego piwa ;-) Zawsze smakuje tak samo dobrze :-)





15 komentarzy:

  1. Moja mama taki robi. Wprawdzie nigdy nie przepadałam za jego smakiem, ale trzeba przyznać, że właściwości ma naprawdę imponujące.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, takie domowe sposoby świetnie się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nigdy nie robiłam,ale warto na pewno to zmienić

    OdpowiedzUsuń
  4. wiem, że imbir to jest rewelacja, że równać się pewno z niczym innym nie może, ale ja taaak nie cierpię tego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O właściwościach imbiru pisałam u siebie. Podaję go dzieciom, na odporność- pomaga jak mało co.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzo lubię imbir, ale taki dodawany do herbaty w postaci plasterka, bo wtedy aromat i smak jest intensywny i taki prawdziwy. W ogóle nie kupuję herbat imbirowych, bo tam tego imbiru nie czuć. Zapisuję sobie przepis na tę mixturę na następny sezon zimowy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały syrop i jaki wartościowy :) Ja na razie na bieżąco codziennie plaster imbiru dodaje do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo nie lubię imbiru niestety ;(

    OdpowiedzUsuń
  9. Spadłaś mi z nieba... czuję że coś mnie rozkłada, a jednak w ciąży prawie nic nie można brać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis przygarniam, będę działać, zdrowe właściwości, które warto wykorzystać. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie muszę taki zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak pasuje do grzanego piwa to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie piłam jeszcze syropu z imbiru.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!