24.05.2019

Pyszny murzynek na maślance

Przepyszny murzynek, idealnie wilgotny i puszysty, wprost rozpływający się w ustach. Zapraszam serdecznie do wypróbowania!

ciasto czekoladowe


SKŁADNIKI:
- 2 szklanki naturalnej maślanki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:  roztopiona tabliczka deserowej czekolady + 2 łyżki mleka

W dużej misce mieszam ze sobą wszystkie składniki, masę przelewam na blaszkę i piekę ok. 45 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół). Ciasto pięknie rośnie i jest idealne w smaku!
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto można polać polewą czekoladową.

ciasto kakaowe

ciasto kakaowe

SMACZNEGO! ;-)

ciasto kakaowe

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

6 komentarzy:

  1. Jak ja lubię takie słodkości :) Smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dawno nie jadłam takiego domowego murzynka, a tak pysznie Twój wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę takiego jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie��Proszę mi powiedzieć jaki rozmiar blaszki pani użyła. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;-) Średnia tortownica 24 cm. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!