21.03.2024

Puszysta babka drożdżowa

 Zapraszam na puszystą babkę drożdżową!




SKŁADNIKI:

- 350 gr mąki pszennej

- 150 gr masła

- 20 gr drożdży

- 1 łyżka miodu

- 150 ml wody mineralnej

- 1 jajo

- szczypta soli

- 1 łyżeczka cynamonu



Mąkę połączyć z roztopionym, wystudzonym masłem. Zrobić zagłębienie. Wymieszać drożdże z łyżką miodu i dodać do mąki. Dolać wodę mineralną, dodać jajko, sól i cynamon. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie przełożyć ciasto do formy babkowej i pozostawić pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Następnie umieścić w pierniku i piec ok. 45 minut w temp. 180'C (grzałki góra/dół).


Puszysta babka drożdżowa

SMACZNEGO! ;-)

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u

- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

1 komentarz:

  1. Babka pyszna, robiłam raz, pewnie w przyszłości znowu postaram się upiec. Niemniej nie mam cierpliwości do dań drożdżowych. Po prostu nie chce mi się czekać aż wszystko wyrośnie.

    Dobrze jest jednak spróbowac.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!