15.03.2024

Bułeczki maślane

 Zapraszam na przepyszne, rozpływające się w ustach bułeczki maślane.



SKŁADNIKI:

- 350 gr jasnej mąki orkiszowej (można użyć również mąki pszennej)

- 150 gr masła

- 20 gr drożdży

- 1 łyżka miodu

- 150 ml wody mineralnej

- 1 jajo

- szczypta soli

- 1 łyżeczka cynamonu

- konfitury owocowe

- 1 żółtko

- 2 łyżeczki miodu


Mąkę połączyć z roztopionym, wystudzonym masłem. Zrobić zagłębienie. Wymieszać drożdże z łyżką miodu i dodać do mąki. Dolać wodę mineralną, dodać jajko, sól i cynamon. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wyciąć krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę konfitury. Zwilżyć krawędzie wodą i uformować bułeczkę.

Żółtko rozmieszać z łyżeczką miodu i posmarować bułeczki. Odczekać 20-25 minut.

Piec ok. 20 minut w temp. 200'C (grzałki góra/dół).


Bułeczki maślane


Bułeczki maślane


SMACZNEGO! ;-)

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u

- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


Przepis pochodzi z książki "Potrawy z orkiszu - ponad 200 wypróbowanych przepisów"


2 komentarze:

  1. Fajny przepis, wygląda na taki, z którym nawet ja może sobie poradzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie piekłam takich bułeczek. Koniecznie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!