Zapraszam na puszystą babkę drożdżową!
- 350 gr mąki pszennej
- 150 gr masła
- 20 gr drożdży
- 1 łyżka miodu
- 150 ml wody mineralnej
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę połączyć z roztopionym, wystudzonym masłem. Zrobić zagłębienie. Wymieszać drożdże z łyżką miodu i dodać do mąki. Dolać wodę mineralną, dodać jajko, sól i cynamon. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie przełożyć ciasto do formy babkowej i pozostawić pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Następnie umieścić w pierniku i piec ok. 45 minut w temp. 180'C (grzałki góra/dół).
![]() |
Puszysta babka drożdżowa |
Babka pyszna, robiłam raz, pewnie w przyszłości znowu postaram się upiec. Niemniej nie mam cierpliwości do dań drożdżowych. Po prostu nie chce mi się czekać aż wszystko wyrośnie.
OdpowiedzUsuńDobrze jest jednak spróbowac.
Ta puszysta babka drożdżowa wygląda rewelacyjnie! 😍 Przepis jest bardzo zachęcający, a składniki idealnie się ze sobą komponują. Już wyobrażam sobie ten wspaniały zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia! Z pewnością spróbuję zrobić ją w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuń