Zapraszam na puszystą babkę drożdżową!
- 350 gr mąki pszennej
- 150 gr masła
- 20 gr drożdży
- 1 łyżka miodu
- 150 ml wody mineralnej
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę połączyć z roztopionym, wystudzonym masłem. Zrobić zagłębienie. Wymieszać drożdże z łyżką miodu i dodać do mąki. Dolać wodę mineralną, dodać jajko, sól i cynamon. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie przełożyć ciasto do formy babkowej i pozostawić pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Następnie umieścić w pierniku i piec ok. 45 minut w temp. 180'C (grzałki góra/dół).
Puszysta babka drożdżowa |
Babka pyszna, robiłam raz, pewnie w przyszłości znowu postaram się upiec. Niemniej nie mam cierpliwości do dań drożdżowych. Po prostu nie chce mi się czekać aż wszystko wyrośnie.
OdpowiedzUsuńDobrze jest jednak spróbowac.