Puszyste, wilgotne ciasto o mocno czekoladowym smaku - zapraszam!

SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 24 cm):
- 2 kubeczki jogurtu naturalnego (2 x 180 gr)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 płaskie łyżki kakao (jeśli lubimy nieco delikatniejszy smak, wystarczy 1 łyżka)
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa: kilka kostek roztopionej mlecznej czekolady + 2 łyżki mleka
W dużej misce mieszam ze sobą wszystkie składniki, masę przelewam na blaszkę i piekę ok. 45 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół). Ciasto pięknie rośnie i jest idealne w smaku!
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto można polać polewą czekoladową.

SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
wspaniale poprawia humor takie czekoladowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńLubię wszystko, co czekoladowe :) Jaki duży Ci wyrósł !
OdpowiedzUsuńDziękuję!Super proste i pyszne!Zrobiłam ciacho razem z moją trzyletnią Córeczką!
OdpowiedzUsuńWstawił do piekarnika ocenię jakie dobre
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre i zawsze się udaje. Piekłam już kilka razy. Tym razem dodałam do ciasta słoiczek dżemu malinowego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepraszam a szklanka o jakiej pojemności?
OdpowiedzUsuńWitam, szukasz pożyczki konsolidacyjnej zadłużenia, pożyczki niezabezpieczonej, pożyczki biznesowej, pożyczki hipotecznej, pożyczki samochodowej, pożyczki studenckiej, pożyczki osobistej, kapitału podwyższonego ryzyka itp.! Jestem prywatnym pożyczkodawcą, udzielam pożyczek firmom i osobom prywatnym z niskim i rozsądnym oprocentowaniem 2%. Wyślij e-mail na adres: christywalton355@gmail.com
OdpowiedzUsuń