05.12.2019

Puszysty murzynek z jogurtem naturalnym

Puszyste, wilgotne ciasto o mocno czekoladowym smaku - zapraszam!



SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 24 cm):
- 2 kubeczki jogurtu naturalnego (2 x 180 gr)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 płaskie łyżki kakao (jeśli lubimy nieco delikatniejszy smak, wystarczy 1 łyżka)
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:  kilka kostek roztopionej mlecznej czekolady + 2 łyżki mleka

W dużej misce mieszam ze sobą wszystkie składniki, masę przelewam na blaszkę i piekę ok. 45 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół). Ciasto pięknie rośnie i jest idealne w smaku!

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto można polać polewą czekoladową.


SMACZNEGO! ;-)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

2 komentarze:

  1. wspaniale poprawia humor takie czekoladowe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszystko, co czekoladowe :) Jaki duży Ci wyrósł !

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!