SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki (użyłam mąki orkiszowej)
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 gram sera półtłustego
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka
Ubijam białka, stopniowo dodając cukier i żółtka. Następnie wlewam olej i wodę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylewam na blaszkę.
Ser mieszam dokładnie z cukrem, budyniem i mlekiem. Gładką masę nakładam łyżką na ciasto.
Piekę ok. 50 minut w temp. 175 ' C (grzałki góra/dół).
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Bardzo apetyczne ciasto. Lubię takie inne serem s nie tylko typowe serniki
OdpowiedzUsuńTeż takie piekę. Jest pyszne.
OdpowiedzUsuńCzy ser trzeba zmielić, czy może być taki z pudełka?
OdpowiedzUsuńNie trzeba mielić, wystarczy dobrze i dokładnie wymieszać z cukrem.
UsuńDzisiaj po pracy to piekę ;)
UsuńNa jakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńTeż takie piekę, zawsze wychodzi pyszne! Kocham dzielić się smakiem z moimi bliskimi i widzieć ich zadowolenie po każdym kęsie.
OdpowiedzUsuń