14.03.2018

Orzeszki - małe, kruche ciasteczka

Przepyszne, kruche ciasteczka- orzeszki, idealne do filiżanki kawy lub herbaty. Zapraszam! :-) 

Orzeszki - małe, kruche ciasteczka

SKŁADNIKI:
ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 kostka masła (ewentualnie 1 kostka margaryny do pieczenia)
- 4 ugotowane żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru

masa do przełożenia orzeszków:
- wykorzystałam przepis na budyniową masę z ciasta miodowego

masa do polania orzeszków:
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki kakao

Przygotowuję ciasto:
Składniki na ciasto siekam ze sobą, dokładnie zagniatam i chłodzę w lodówce minimum 1 godzinę. Po tym czasie robię małe kulki wielkości orzeszków włoskich, kulki umieszczam w foremce (specjalna forma do pieczenia orzeszków), piekę w temp. ok. 200-220 'C (grzałki góra/dół) do zrumienienia. 

Przygotowuję masę do przełożenia:
Wszystko robię zgodnie z opisem zawartym w tym przepisie.

Przygotowuję masę do polania orzeszków:
Zagotowuję mleko z cukrem pudrem, następnie dodaję kakao i jeszcze raz gotuję. Uwaga! Masa szybko gęstnieje!

Upieczone i wystudzone orzeszki przekładam masą budyniową, następnie w połowie zanurzam w kakaowej masie. Ewentualnie można posypać dodatkowo kokosem. Gotowe! ;-)

Orzeszki - małe, kruche ciasteczka

SMACZNEGO! ;-) 

Orzeszki - małe, kruche ciasteczka

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u 
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

19 komentarzy:

  1. Ośliniam monitor :) Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy ich nie robiłam :) Masz piękną filiżankę!

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie można kupić taką formę do orzeszków?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam jak robiłyśmy je z mamą i siostrą na takiej starej maszynce nad palnikiem;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastawa w sam raz na wiosnę a ciasteczka idealnie sprawdzą się do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te orzeszki! Właśnie przymierzam się do kupna sprzętu do wypiekania ciastek. Nie wiem jeszcze czy zdecydować się na patelnię czy może opiekacz? Przepis udostępniam u siebie :) Dzięki, że podzieliłaś się nim :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ..ależ bym zjadła takich orzeszków ^_^

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe czy smakują tak samo jak te które pamiętam z dzieciństwa... tak czy siak wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pamietam je 😋 uwielbiałam te ciacha gdzie mozna dostać formę do nich?

    OdpowiedzUsuń
  11. Narobiłaś mi konkretnego smaka na takie ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio właśnie znalazłam maszynkę do orzeszków odziedziczoną po mojej babci. Czas ją odkurzyć i zaszaleć w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi smaka narobiłaś, a zastawa cudna :) Agnieszka W

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają naprawdę smacznie. Ja uwielbiam wszelkie słodkości. Mniam!;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny przepis, ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Orzeszki to prawdziwy klasyk - który zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. i ja robię. Z przepisu mojej babci

    OdpowiedzUsuń
  18. przepis zapisuję, pewnie się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mniam, ale bym zjadła... Zapisuję sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!