piątek, 16 grudnia 2016

Ciasto miodowe z orzechami, kremową masą i powidłami (Orzechowiec czy też Miodownik)

Delikatnie miodowe ciasto, chrupiące orzechy i łagodna masa przełamana lekką kwaskowatością czerwonej porzeczki. Idealne smaki dla naszego podniebienia!

miodownik


To ciasto nie może się nie udać - zapraszam do wykonania!

SKŁADNIKI:
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 120 gram masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

masa:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 120 gram masła
- 2 jajka


warstwa orzechowa:
- ok. 200 gram posiekanych orzechów włoskich
- 50 gram masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu


ciasto z miodem
Przygotowuję warstwę orzechową:
Garnek z masłem, cukrem i miodem umieszczam na małym ogniu. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaję orzechy. Całość gotuję na wolnym ogniu przez kilka minut.

Przygotowuję ciasto:
Do dużego naczynia umieszczam wszystkie składniki i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Dzielę na dwie części. Pierwszą cześć wykładam na blaszkę i piekę ok. 12 minut w temp. 180' C (grzałki góra-dół). Kiedy się upiecze, wykładam pozostałą część ciasta na blaszkę takiej samej wielkości (u mnie jest to po prostu ta sama blaszka ;-) ), a na ciasto warstwę orzechową. Także piekę ok. 12 minut w temp. 180 ' C.

Przygotowuję masę:
Jajka energicznie ubijam z cukrem na gładką masę, pod koniec dodaję mąkę. Masę wlewam cienkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuję przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa jest już trochę przestudzona, ale nadal ciepła, dodaję pokrojone masło. Całość energicznie mieszam, aż powstanie gładka, idealna masa, a taka zawsze się pojawia :-)

Łączę wszystkie elementy:
Kolejność ma być następująca: pierwszy blat -  dżem z czerwonej porzeczki - masa - drugi blat z orzechami.

SMACZNEGO! :-)



* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)

21 komentarzy:

  1. Noooo i tego mi brakowało jak miałam przerwę w pisaniu - tych Twoich wypieków gdzie od samego patrzenia ślina cieknie 😍 normalnie jakby to ująć - miód w gębie. Wygląda imponująco 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) Jak widze jednak trzy rodzaje do przygotowania to moje lenistwo w kuchni bierze górę :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe przepisy się tu pojawiają, nie nadążam z ich wdrażaniem w mojej kuchni, ale ten również wpisuję do zeszytu smakowych inspiracji. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz ide żonie pokazac. Niesamowicie wyglada. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz ide żonie pokazac. Niesamowicie wyglada. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakiej wielkosci blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja ciocia robi bardzo podobne ciasto. Dobrze, że mi o nim przypomniałaś. Właśnie szukam jakiś inspiracji na ciasta na Boże Narodzenie. Teraz już wiem co się pojawi u mnie na stole w święta. Pyszności :)
    Pozdrowionka przedweekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem szczerze że do kawusi to on by mi się teraz przydał ☻ ,niami

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniam, mniam. Na pewno przepyszne to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o jeju, jakie to musi być pyszne :D


    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja mam mega wielki uraz do tego ciasta bo w dzieciństwie się nim zatrułam

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam to ciasto - dziękuję za przepis!~!!! :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niesamowicie. Chętnie je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham orzechy :-) Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ...ależ ono smakowicie wygląda aż mi ślinka już na nie cieknie ;) :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiedyś uwielbiałam to ciasto, a teraz unikam słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciasto jest bardzo dobre ja robie i wszystkim smakuje polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!