19.10.2020

Puszysta zielona babka

 Niezwykle puszysta, smakowita babka, ciekawie i oryginalnie prezentująca się na stole. 



 SKŁADNIKI:

- 220 gram mąki pszennej
- 250 gram cukru
- 150 gram szpinaku (użyłam mrożonego)
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli 

 

Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę.  Na końcu dodaję masę szpinakową. Ciasto delikatnie mieszam, wylewam na blaszkę i piekę ok. 40 minut w temp. 170 'C (grzałki góra-dół).

 

 

SMACZNEGO! ;-)


 

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

3 komentarze:

  1. Ostatnio odkryłam kilka przepisow na słodkości ze szpinakiem. Zrobilam w pierszej kolejności ciasto zielony mech. Przygotowanie ciasta trochę zajmuje, jednak robi wrazenie. Mąż ciągle się pytał, co zrobiłam, że ciasto jest takie zielone.

    W tym tygodniu planowałam coś upiec szybkiego na dniach do kawy. Nie mam ochoty na tygodniu na pieczenie skomplikowanyc przepisów, tak wiec postaram się upiec tę babkę. Szczególnie, ze z przepisu wynika, ze ciasto nie jest jakies super słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię w ciastach wykorzystywać szpinak. Nadaje nie tylko nietypowy kolor, ale i smak. Babkę przyrządzałam już kilka razy i zawsze szybko zniknęła z talerza. Moje dzieci ją bardzo lubi, my z mężem również. Czekam na kolejne przepisy na wypieki ze szpinakiem. Z chęcią wypróbuję coś nowego, a przepis na babkę w takim wydaniu zdecydowanie polecam :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!