Niezwykle puszysta, smakowita babka, ciekawie i oryginalnie prezentująca się na stole.
SKŁADNIKI:
- 220 gram mąki pszennej
- 250 gram cukru
- 150 gram szpinaku (użyłam mrożonego)
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę. Na końcu dodaję masę szpinakową. Ciasto delikatnie mieszam, wylewam na blaszkę i piekę ok. 40 minut w temp. 170 'C (grzałki góra-dół).
SMACZNEGO! ;-)
Super zielona babka ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio odkryłam kilka przepisow na słodkości ze szpinakiem. Zrobilam w pierszej kolejności ciasto zielony mech. Przygotowanie ciasta trochę zajmuje, jednak robi wrazenie. Mąż ciągle się pytał, co zrobiłam, że ciasto jest takie zielone.
OdpowiedzUsuńW tym tygodniu planowałam coś upiec szybkiego na dniach do kawy. Nie mam ochoty na tygodniu na pieczenie skomplikowanyc przepisów, tak wiec postaram się upiec tę babkę. Szczególnie, ze z przepisu wynika, ze ciasto nie jest jakies super słodkie.
Lubię w ciastach wykorzystywać szpinak. Nadaje nie tylko nietypowy kolor, ale i smak. Babkę przyrządzałam już kilka razy i zawsze szybko zniknęła z talerza. Moje dzieci ją bardzo lubi, my z mężem również. Czekam na kolejne przepisy na wypieki ze szpinakiem. Z chęcią wypróbuję coś nowego, a przepis na babkę w takim wydaniu zdecydowanie polecam :-)
OdpowiedzUsuń