17.12.2018

Pyszne ciasto karmelowe bez pieczenia

Pyszne ciasto, które przygotujemy bez użycia piekarnika. Zapraszam! ;-)




SKŁADNIKI:
- 400 gram herbatników (użyłam zarówno jasnych, jak i ciemnych)
- 1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki
- 400 gram masy kajmakowej

- 400 gram serka mascarpone
- 400 gram jogurtu greckiego
- 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w nieco mniejszej ilości wody (ok. 300 ml)
- kilka kostek startej czekolady



Na blaszce układam jedną warstwę herbatników i rozprowadzam po niej dżem z czerwonej porzeczki. Na to wykładam kolejną warstwę herbatników, a następnie rozsmarowuję połowę masy kajmakowej. Przykrywam kolejną warstwą ciastek. Pozostałą masę kajmakową miksuję z serkami mascarpone do uzyskania jednolitej masy i powstały krem wykładam na herbatniki. Przykrywam kolejną warstwą ciastek. Schłodzoną, tężejącą galaretkę miksuję z jogurtem greckim, a następnie rozprowadzam na herbatnikach. Posypuję startą czekoladą i chłodzę w lodówce.


SMACZNEGO! ;-) 




* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


6 komentarzy:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!