SKŁADNIKI:
- 400 gram herbatników (użyłam zarówno jasnych, jak i ciemnych)
- 1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki
- 400 gram masy kajmakowej
- 400 gram serka mascarpone
- 400 gram jogurtu greckiego
- 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w nieco mniejszej ilości wody (ok. 300 ml)
- kilka kostek startej czekolady
Na blaszce układam jedną warstwę herbatników i rozprowadzam po niej dżem z czerwonej porzeczki. Na to wykładam kolejną warstwę herbatników, a następnie rozsmarowuję połowę masy kajmakowej. Przykrywam kolejną warstwą ciastek. Pozostałą masę kajmakową miksuję z serkami mascarpone do uzyskania jednolitej masy i powstały krem wykładam na herbatniki. Przykrywam kolejną warstwą ciastek. Schłodzoną, tężejącą galaretkę miksuję z jogurtem greckim, a następnie rozprowadzam na herbatnikach. Posypuję startą czekoladą i chłodzę w lodówce.
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Mniam :) Lubię takie ciasta bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Bardzo chętnie z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńWypróbuję na Święta <3 Kocham ciasta bez pieczenia!
OdpowiedzUsuńbez pieczenia to idealna dla mnie opcja :)
OdpowiedzUsuń