Bardzo przyjemne, smakowite ciasteczka, które cały czas zachowują idealną kruchość. Zapraszam do wypróbowania!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże garści słonecznika
- 100 gram masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- 100 gram masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
Na stolnicę wysypuję mąkę. Dodaję do niej miękkie masło, cukier, żółtko, jogurt naturalny. Mieszam. Dosypuję cynamon, imbir, proszek do pieczenia oraz zmielony w młynku słonecznik. Całość dobrze wyrabiam i utworzoną kulę wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 milimetrów, wykrawam foremkami wybrane kształty, rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 14 minut w temp. ok. 170'C (grzałki góra-dół).
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Wyglądają bardzo smacznie <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo pysznie i świątecznie. <3 Chętnie wypróbuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńMusiałabym zrobić, bo córka lubi cynamon :)
OdpowiedzUsuń