18.10.2016

Cytrynowa pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Wariacja na temat piersi z kurczaka- jest prosto, ale bardzo smacznie. W końcu nie tylko skomplikowane dania mogą świetnie smakować.

piers z kurczaka

,
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 cytryny
- 1 jajko
- sól himalajska różowa
- pieprz cytrynowy
- zioła prowansalskie
- płatki kukurydziane

Umyte i lekko ubite piersi przekładam do głębokiego talerza, wyciskam na nie sok z cytryny, posypuję przyprawami. Pozostawiam na minimum pół godziny w lodówce. 
Roztrzepuję jajo, zanurzam w nich piersi w dwóch stron, obtaczam dokładnie w płatkach. Smażę przez kilka minut na złoty kolor.
Dzięki soku z cytryny piersi wychodzą cudownie wilgotne, niemalże rozpływające się w ustach, do tego wyjątkowo świeże w smaku. Polecam wypróbować!



danie obiadowe




SMACZNEGO! :-)


* * * potrawę podano na talerzu z Porcelany Bogucice * * * 



* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)

30 komentarzy:

  1. O znane jest mi to danie :D Czesto robilam do mlodych ziemniakow :D Koperek na ziemniakach i pomidorki :D Mmm pycha, potwierdzam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierś z kurczaka lubię w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Też często obtaczam kotlety w płatkach kukurydzianych. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny przepis ;) troche jak kurczaki z KFC ta panierka

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczaka cytrynowego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nabrałam ochoty na takie mięsko :) Wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  7. jak ja lubię tak przyrządzoną pierś:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam w płatkach migdałowych, ale kukurydzianych jeszcze nie, chętnie wypróbuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś często sięgałam po piersi, ostatnio niestety mi się przejadły :/

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie na obiad też dzisiaj kurczak tyle że udko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nominowałam Cie do LBA :D Więc zapraszam do zapoznania się z pytaniami http://dziewczynkajakmalinka.blogspot.com/2016/10/nominacja-do-libster-blog-award-1.html
    Baw się dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie pomyślałam, że sok z cytryny ma takie ciekawe zastosowanie! Z pewnością wypróbuję ten trik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Napewno wypróbuję ;-)
    polishsupergirl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Napewno wypróbuję ;-)
    polishsupergirl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak dla mnie to piersi z kurczak są trochę za suche dlatego Twój trik z sokiem cytrynowym może okazać się rewelacją.

    OdpowiedzUsuń
  16. I teraz wpraszam się na kolację :) i nie możesz mi odmówić! :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Taka pierś jest super smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dawno nie jadłam, a bardzo lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię pierś w płatkach, muszę wypróbować na Twój sposób z cytrynką :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jadłam pierś w płatkach, ale bez cytryny, tylko z limonką :) Nieco inny smak, również polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pychota :) Przepis z płatkami znam, ale o cytrynie w tej wersji nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!