Wariacja na temat piersi z kurczaka- jest prosto, ale bardzo smacznie. W końcu nie tylko skomplikowane dania mogą świetnie smakować.
,
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 cytryny
- 1 jajko
- sól himalajska różowa
- pieprz cytrynowy
- zioła prowansalskie
- płatki kukurydziane
Umyte i lekko ubite piersi przekładam do głębokiego talerza, wyciskam na nie sok z cytryny, posypuję przyprawami. Pozostawiam na minimum pół godziny w lodówce.
Roztrzepuję jajo, zanurzam w nich piersi w dwóch stron, obtaczam dokładnie w płatkach. Smażę przez kilka minut na złoty kolor.
Dzięki soku z cytryny piersi wychodzą cudownie wilgotne, niemalże rozpływające się w ustach, do tego wyjątkowo świeże w smaku. Polecam wypróbować!
SMACZNEGO! :-)
* * * potrawę podano na talerzu z Porcelany Bogucice * * *
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńO znane jest mi to danie :D Czesto robilam do mlodych ziemniakow :D Koperek na ziemniakach i pomidorki :D Mmm pycha, potwierdzam :D
OdpowiedzUsuńPierś z kurczaka lubię w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńjaka piękna ;D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Też często obtaczam kotlety w płatkach kukurydzianych. :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis ;) troche jak kurczaki z KFC ta panierka
OdpowiedzUsuńKurczaka cytrynowego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTaka do schrupania na obiadek
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na takie mięsko :) Wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńjak ja lubię tak przyrządzoną pierś:)
OdpowiedzUsuńRobiłam w płatkach migdałowych, ale kukurydzianych jeszcze nie, chętnie wypróbuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńKiedyś często sięgałam po piersi, ostatnio niestety mi się przejadły :/
OdpowiedzUsuńu mnie na obiad też dzisiaj kurczak tyle że udko:)
OdpowiedzUsuńzjadlabym..
OdpowiedzUsuńNominowałam Cie do LBA :D Więc zapraszam do zapoznania się z pytaniami http://dziewczynkajakmalinka.blogspot.com/2016/10/nominacja-do-libster-blog-award-1.html
OdpowiedzUsuńBaw się dobrze :D
Nie pomyślałam, że sok z cytryny ma takie ciekawe zastosowanie! Z pewnością wypróbuję ten trik :)
OdpowiedzUsuńNapewno wypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńpolishsupergirl.blogspot.com
Napewno wypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńpolishsupergirl.blogspot.com
Idealnie na obiad ;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to piersi z kurczak są trochę za suche dlatego Twój trik z sokiem cytrynowym może okazać się rewelacją.
OdpowiedzUsuńMniam jakie apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńI teraz wpraszam się na kolację :) i nie możesz mi odmówić! :) :) :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze kusisz fuzją smaków :)
OdpowiedzUsuńTaka pierś jest super smaczna :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, a bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pierś w płatkach, muszę wypróbować na Twój sposób z cytrynką :)
OdpowiedzUsuńJadłam pierś w płatkach, ale bez cytryny, tylko z limonką :) Nieco inny smak, również polecam :)
OdpowiedzUsuńPychota :) Przepis z płatkami znam, ale o cytrynie w tej wersji nie słyszałam.
OdpowiedzUsuń