9.05.2016

Miód z mniszka lekarskiego

Niezwykle zdrowy, a jednocześnie prosty w wykonaniu - ze składnika powszechnie występującego wokół nas, popularnego mlecza, tj. mniszka lekarskiego :-)


SKŁADNIKI:
- ok. 600 kwiatów z mniszka
- 2 cytryny
- 1 kg cukru (w proporcjach 3/4 białego i 1/4 trzcinowego cukru)
- 1,5 litra wody
Zrywam kwiaty z mniszka rosnącego z dala od zanieczyszczeń i spalin samochodowych. Wykładam je na białym papierze spożywczym, rozłożonym na słońcu (u mnie było to na stole w ogrodzie). Pozostawiam je tak przez dłuższy czas, żeby wszystkie muszki, mrówki, pajączki i inne insekty opuściły żółte płatki kwiatków (kwiaty zrywam przed południem, do dalszego przetworzenia zabieram je o ok. 15.00 - po tym czasie nie mają już one żadnych mieszkańców). Zalewam wodą i gotuję ok. 20 minut. Kroję 1 cytrynę na plasterki, wrzucam do wywaru, przykrywam i pozostawiam na ok. 24 godziny.




Następnego dnia przecedzam miksturę na gazie bądź też tetrowej pieluszce (pieluszka rewelacyjnie tutaj się spisuje!), wyciskam sok z jednej cytryny (również nad gazą), dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu przez ok. 2 godz. od czasu do czasu mieszając. Miód będzie pomalutku gęstniał. Po tym czasie jeszcze gorący przelewam do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Trzymam tak do  momentu, kiedy słoiki będą zupełnie zimne.



Miód z mniszka ma całą masę rewelacyjnych właściwości:

- zapobiega powstawaniu i leczy występującą już miażdżycę 
- wspomaga leczenie nerek i kamicy moczowej
- wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych
- wspomaga pracę układu pokarmowego
- działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie 
- wzmacnia układ odpornościowy
oczyszcza organizm z toksyn
wspomaga układ oddechowy podczas infekcji (kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i gardła oraz wszelkie infekcje dróg oddechowych)
działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie


Nic, tylko robić i dodawać do herbatki! :-) SMACZNEGO! :-)


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)

26 komentarzy:

  1. Ja jeszcze przez dwie minuty pasteryzuję, tak na wszelki wypadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis, zawsze ch ialam zrobić może się skuszę 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis, zawsze ch ialam zrobić może się skuszę 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam miód, ale zazwyczaj kupuję gotowce :)

    Kochana poklikasz w linki w najnowszym poście ? Dzięki ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszny, my ostatnio zrobiliśmy winko zobaczymy co nam z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis super, tylko w pobliżu ciężko mi znaleźć mniszki czyste od spalin, psów, kotów....Tych z placu zabaw wolę nie zbierać, choć sporo u nas ich rośnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeden z naszych ulubionych rodzajów miodu, nie przygotowujemy sami, chętnie smakujemy. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie co roku mama produkuję tę miksturę! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja babcia robi i zawsze dostaję od niej kilka słoików :) Uwielbiam herbatę z miodem, znacznie lepiej smakuje niż ze zwykłym cukrem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Też go od jakiegoś czasu robimy. Trzeba zrywać kwiatki dopóki kwitną :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie robiłam własnego miodu, ale w sumie w wolnej chwili może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy te miodek. U mnie pełno jest tych kwiatków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy miodku nie robiłam :D Ale jak kupuje, to tylko od pszczelarzy

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja ciocia go robiła ;) pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie planuję zrobić ten miód i dodawać synowi do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Miód z mniszka niezastąpiony. Szczególnie jesienną i zimową porą. Ja w tym roku nieco opóźniona, ale też niedługo zabieram się za jego przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ooo, widzisz ile się dowiedziałam. Chętnie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  18. No proszę, nie wiedziałam, że można zrobić takie cudo z mniszka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis, nawet nie wiedziałam że tak można :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie robię takich specyfików.

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowny przepis, ale dużo pracy z tym zbieraniem:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Aż zachciało mi się zrobić swój własny miód :D

    OdpowiedzUsuń
  23. U nas kilka słoiczków udało się zrobić. Jednak szukamy alternatywy zupełnie bez cukru. W przyszłym roku spróbujemy z miodem

    OdpowiedzUsuń
  24. oj nie lubię miodu od dziecka ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Warto pamiętać, że przepis jest na "miód" ponieważ prawdziwy miód mniszkowy to np. tutaj http://www.zdrowiesmakuje.pl/sklep/miod-mniszkowy/ i też przytaczają domowy sposób. Jednak co by nie mówić mniszek lekarski nie bez powodu nazywany jest lekarskim, sam w sobie ma dużo zdrowotnych właściwości i nawet domowy "miód" na pewno lepszy niż nie jeden produkt w aptece ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!