3.01.2021

Puszysty sernik z pianką - sernik z rosą

 Niezwykle puszysty sernik z delikatną pianką. Zapraszam!



SKŁADNIKI:

- okrągłe biszkopty do wyłożenia na spód blaszki


masa serowa:

- 1 kg sera z wiaderka

- 2 budynie waniliowe

- 3/4 szklanki cukru

- 1 mały cukier waniliowy

- 1/2 szklanki oleju

- 2,5 szklanki mleka

- 2 całe jaja

- 4 żółtka 


delikatna pianka:

- 4 białka

- szczypta soli

- 3/4 szklanki cukru


Wszystkie składniki masy serowej umieszczam stopniowo w misie miksera, miksując do połączenia się składników na gładką masę. Gotową masę wylewam na wyłożone biszkopty. Piekę ok. 55 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra dół).

Po tym czasie wyciągam ciasto, wykładam na nie ubitą na sztywno pianę i z powrotem daję do pieca na ok.15 minut, nieco zmniejszając temperaturę. Po 15 minutach gaszę piec i zostawiam sernik jeszcze przez ok. 20 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika.

Delikatne i pyszne ciasto gotowe.



SMACZNEGO! ;-)



* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) 

4 komentarze:

  1. Kocham sernik, a pianka jest moją ulubioną częścią każdego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje. Ciekawe połączenie... sernik i pianka muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że odkryłam bloga z tak fajnymi przepisami! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!