11.01.2021

Puszysty murzynek z kefirem

 Pyszne, ekspresowe w wykonaniu ciasto, puszyste i mięciutkie - zapraszam!




SKŁADNIKI:
- 2 szklanki naturalnego kefiru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2  łyżki kakao
- 1 duże jajko
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

W jednej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki, w drugiej łączę mokre. Następnie całość dokładnie mieszam ze sobą. Powstałą masę przelewam na blaszkę i piekę ok. 45 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół). Ciasto pięknie rośnie i jest idealne w smaku!
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.



SMACZNEGO! ;-)



* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) 

3 komentarze:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!