Lekkie, puszyste ciasto z makiem, wprost rozpływające się w ustach - zapraszam!
SKŁADNIKI (duża, prostokątna blaszka):
ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek oleju
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier, olej, mąki i proszek do pieczenia. Piekę ok. 40 minut w temp. 160 ' C (grzałki góra/dół). Studzę.
masa makowa:
Zagotowuję 1 szklankę maku, odcedzam, przepuszczam przez maszynkę. Podsmażam, dodaję bakalie, trochę cukru, 3 łyżki tłuszczu, 2 żółtka. Ściągam z pieca i dodaję ubite 2 białka . Gorącą masę rozsmarowuję po biszkopcie.
W ostateczności można użyć gotową masę z puszki.
Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste!
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Kocham makowiec ;)
OdpowiedzUsuń