Niezwykle puszysty sernik z delikatną pianką. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- okrągłe biszkopty do wyłożenia na spód blaszki
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 budynie waniliowe
- 3/4 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mleka
- 2 całe jaja
- 4 żółtka
delikatna pianka:
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki masy serowej umieszczam stopniowo w misie miksera, miksując do połączenia się składników na gładką masę. Gotową masę wylewam na wyłożone biszkopty. Piekę ok. 55 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra dół).
Po tym czasie wyciągam ciasto, wykładam na nie ubitą na sztywno pianę i z powrotem daję do pieca na ok.15 minut, nieco zmniejszając temperaturę. Po 15 minutach gaszę piec i zostawiam sernik jeszcze przez ok. 20 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika.
Delikatne i pyszne ciasto gotowe.
SMACZNEGO! ;-)
Kocham sernik, a pianka jest moją ulubioną częścią każdego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. Ciekawe połączenie... sernik i pianka muszą smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik z rosą ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że odkryłam bloga z tak fajnymi przepisami! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń