26.12.2020

Puszysty sernik z mlekiem w proszku

 Pyszny, łatwy w wykonaniu sernik z dodatkiem mleka w proszku.


Puszysty sernik z mlekiem w proszku

SKŁADNIKI:
- herbatniki korzenne (na spód ciasta)
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mleka w proszku

Miksuję ze sobą ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń, następnie dodaję olej i mleko w proszku. Dokładnie całość łączę. W drugim naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana jest już ubita, dodaję do niej powstałą wcześniej masę serową na zmianę z mlekiem. Gotową masę wylewam na herbatniki i piekę ok. 1 godz. w temp. 180 ' C (grzałki góra - dół). Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i czekam do całkowitego wystudzenia się ciasta.  
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać gorzką czekoladą lub też polewą z mleka w proszku (roztopić trochę masła, dodać troszkę cukru, wody i ok. pół szklanki mleka w proszku, chwilkę całość zagotować, dobrze mieszając - polewać jeszcze gorącą masą).

Puszysty sernik z mlekiem w proszku

SMACZNEGO! ;-) 

Puszysty sernik z mlekiem w proszku

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco!

3 komentarze:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!