Pyszny, łatwy w wykonaniu sernik z dodatkiem mleka w proszku.
Puszysty sernik z mlekiem w proszku |
SKŁADNIKI:
- herbatniki korzenne (na spód ciasta)
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mleka w proszku
Miksuję ze sobą ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń, następnie dodaję olej i mleko w proszku. Dokładnie całość łączę. W drugim naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana jest już ubita, dodaję do niej powstałą wcześniej masę serową na zmianę z mlekiem. Gotową masę wylewam na herbatniki i piekę ok. 1 godz. w temp. 180 ' C (grzałki góra - dół). Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i czekam do całkowitego wystudzenia się ciasta.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać gorzką czekoladą lub też polewą z mleka w proszku (roztopić trochę masła, dodać troszkę cukru, wody i ok. pół szklanki mleka w proszku, chwilkę całość zagotować, dobrze mieszając - polewać jeszcze gorącą masą).
Puszysty sernik z mlekiem w proszku |
SMACZNEGO! ;-)
Puszysty sernik z mlekiem w proszku |
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco!
Super puszysty serniczek ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńAleż smacznie się prezentuje. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuń