15.10.2019

Puszyste ciasto z białym serem

Wyjątkowo puszyste, aromatyczne i smakowite ciasto z białym serem. Zapraszam!

Puszyste ciasto z białym serem

SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki (użyłam mąki orkiszowej)
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju 
- 1/2 szklanki wody
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 500 gram sera półtłustego
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka

Ubijam białka, stopniowo dodając cukier i żółtka. Następnie wlewam olej i wodę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylewam na blaszkę.
Ser mieszam dokładnie z cukrem, budyniem i mlekiem. Gładką masę nakładam łyżką na ciasto.
Piekę ok. 50 minut w temp. 175 ' C (grzałki góra/dół).

Puszyste ciasto z białym serem

SMACZNEGO! ;-)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


7 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne ciasto. Lubię takie inne serem s nie tylko typowe serniki

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ser trzeba zmielić, czy może być taki z pudełka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba mielić, wystarczy dobrze i dokładnie wymieszać z cukrem.

      Usuń
    2. Dzisiaj po pracy to piekę ;)

      Usuń
  3. Też takie piekę, zawsze wychodzi pyszne! Kocham dzielić się smakiem z moimi bliskimi i widzieć ich zadowolenie po każdym kęsie.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!