27.07.2016

Arbuzada - napój z arbuza

Rewelacyjnie orzeźwia i gasi pragnienie, idealny na letnie dni. Zapraszam na napój z arbuza!



Arbuz smakuje najlepiej w letnie, gorące dni. Jednak zmiksowanie go i podanie w formie napoju jest równie ciekawe w smaku ;-) Zapraszam na arbuzadę!

SKŁADNIKI:
- 1/2 dojrzałego arbuza
- ok. 1/2 szklanki wody źródlanej (można dać więcej wody, wedle uznania i smaku, jaki chcemy uzyskać)
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego)
- 1 łyżka syropu z mięty (jeśli nie ma syropu, można wrzucić na końcu kilka gałązek świeżej mięty)

koktajl

Arbuza obieram, kroję na kawałki i wrzucam do wysokiego naczynia. Rozdrabniam dokładnie blenderem. Przecedzam przez sito (obowiązkowo, jeśli mają pić także małe dzieci, jeśli natomiast tylko dorośli, czasami z tego rezygnuję), dodaję miód, syrop z mięty, sok z cytryny i wodę. Całość mieszam, rozlewam do szklanek, chłodzę w lodówce lub dodaję kilka kostek lodu - i mogę delektować się pysznym arbuzowym smakiem ;-)

arbuzada

arbuz

arbuzada

SMACZNEGO! :-)

napoj z arbuza

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)

20 komentarzy:

  1. Koniecznie będę musiała zrobić ;) Uwielbiam wszelkie napoje owocowe, a takie własnej roboty przynajmniej nie zawierają chemii, której pełno w sklepach

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota :) Ja też ostatnio robię różne takie mikstury, bo mąż dziennie musi wypić trzynaście szklanek świeżego soku itd. Już mi się pomysły kończą.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie! Jeszcze napoju z arbuza nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne!:) Akurat mam arbuza w domu... więc już wiem jak skończy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne orzeźwienie na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne zdjęcia :)
    Arbuza uwielbiam szczególnie w lecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam ostatnio dwa arbuzy i w dwa dni poszły tak nam smakowały. Jednak nie robiłam z nich żadnych napojów, lubię najbardziej po prostu jeść świeże kawałki arbuza.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh, jakie pyszności. To zabrzmi śmiesznie, ale dopiero zaczynam przygodę ze zdrową żywnością i nie mam w domu kompletnie niczego z tych składników. Chyba zacznę magazynować gdzieś te blogerskie przepisy i powoli realizować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko pychotka <3 aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam musi smakować wyśmienicie, nigdy nie przyszło mi do głowy zrobienie koktajlu z arbuzka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś czuję, że polubiłabym się z tą arbuzadą ;) Chętnie skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  12. o dobrze, że trafiłam na twój przepis, bo własnie mi się arbuz w lodówce marnuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam! Polecam również wodę smakową z kawałkami arbuza i miętą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Będę musiała zaserwować taki koktajl dla mojego chłopaka, on uwielbia arbuza :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam arbuzy, a nie próbowałam z miętą :) Ale sezon jeszcze się nie skończył :) Na tą pogodę idealny napój :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!