środa, 6 lipca 2016

Syrop z mięty

Zimna woda z dodatkiem tego syropu smakuje rewelacyjnie! Dodajmy jeszcze kostkę lodu, plasterek cytryny - i wspaniałe orzeźwienie na letnie dni gotowe!
 


Miętę w ogrodzie mam w dużej ilości, część postanowiłam zatem przerobić na syrop miętowy. Podczas jesiennych i zimowych dni dobrze smakuje dodawany do herbaty, ale także sprawdza się jako dodatek do kawy, do nasączania biszkoptu czy też polewania lodów.

SKŁADNIKI:
- 60 długich gałązek mięty
- 3 litry wody*
- ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej)
- 2 cytryny

* można przygotować syrop z 4 litrów wody - będzie wtedy nieco delikatniejszy, ale nadal mocno miętowy i smaczny



Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko rozpuścić. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywam i odstawiam na 1 dobę. Po tym czasie przecedzam przez tetrową pieluszkę, dokładnie wyciskając wszystkie soki i powstały syrop gotuję przez ok. 30 minut. Przelewam do wyparzonych słoiczków, odwracam je do góry dnem i trzymam w takiej pozycji do momentu, kiedy będą zupełnie zimne. Gotowe :-)


Z powstałej ilości wychodzi ok. 14 małych i średnich słoiczków. Połowę mięty zalałam wodą razem z gałązkami, do drugiej części dałam same listki. Szczerze, nie zauważyłam większej różnicy w wyglądzie/barwie syropu, ani też w jego smaku. 


SMACZNEGO! :-)




24 komentarze:

  1. a ja mam tyle mięty w ogródku ,do tej pory tylko ją suszyłam .SUPER POMYSŁ :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja zapomniałam o zrobieniu syropu. To przez te zawirowania u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat potrzebowałam go właśnie jako dodatek do wody :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie można ogólnie znaleźć miętę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie herbatki, z różnymi ziołami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham miętę w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy pomysł,
    mój tata lubi takie rzeczy więc mu podsunę
    http://dyed-blonde.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurcze, a ja ostatnio wycięłam tyle mięty. Pośpieszyłam się, bo bym wypróbowała Twój przepis :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Syrop, który u mnie w domu znika natychmiast, zwłaszcza po rozcieńczeniu i z kostkami lodu. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja ciocia często robi takie napoje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam!!! Przypomniałaś mi, że musze iść nazrywać mięty i znowu zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja ciotka to robi, ale za tym nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja mięte tylko suszę na herbatkę na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam miętę pod każdym względem, nieważne czy z wodą i cytryną, czy w cieście. Teraz dzięki Tobie poznałam nowy patent na nią, zapewne niedługo zrobię ten syrop :)
    http://www.aleksandramakota.pl/

    OdpowiedzUsuń
  15. Z pewnością smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam miętę w ogrodzie ,różne gatunki,stosuję do napojów,drinków,potraw.
    Suszę ,a moje wnuczki uwielbiają herbatkę z mięty i otrzymują po 2 słoje suszonej mięty co roku.
    Dzięki za przepis,faktycznie mogę zrobić syrop.

    OdpowiedzUsuń
  17. Skuszę się bo mam pełno mięty w ogrodzie :) Zazwyczaj tylko ją suszyłam na herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. nie zarobie sobie takiego syropku niestety, bo moja okienna miętę coś zaatakowało i musiałam ja wyrzucić :/

    OdpowiedzUsuń
  19. O proszę, miete susze, myślałam o naleweczce a o syropie to już w ogóle. Kurcze czas tak pędzi, niedawno wiosna, wyczekwania, a tu zaraz jesień. Ciągle coś. Ale dzięki za przypomnienie :-) w następnym roku się myślę uda :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!