Rewelacyjnie orzeźwia i gasi pragnienie, idealny na letnie dni. Zapraszam na napój z arbuza!
Arbuz smakuje najlepiej w letnie, gorące dni. Jednak zmiksowanie go i podanie w formie napoju jest równie ciekawe w smaku ;-) Zapraszam na arbuzadę!
SKŁADNIKI:
- 1/2 dojrzałego arbuza
- ok. 1/2 szklanki wody źródlanej (można dać więcej wody, wedle uznania i smaku, jaki chcemy uzyskać)
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego)
- 1 łyżka syropu z mięty (jeśli nie ma syropu, można wrzucić na końcu kilka gałązek świeżej mięty)
Arbuza obieram, kroję na kawałki i wrzucam do wysokiego naczynia. Rozdrabniam dokładnie blenderem. Przecedzam przez sito (obowiązkowo, jeśli mają pić także małe dzieci, jeśli natomiast tylko dorośli, czasami z tego rezygnuję), dodaję miód, syrop z mięty, sok z cytryny i wodę. Całość mieszam, rozlewam do szklanek, chłodzę w lodówce lub dodaję kilka kostek lodu - i mogę delektować się pysznym arbuzowym smakiem ;-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)
Wygląda po prostu znakomicie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie będę musiała zrobić ;) Uwielbiam wszelkie napoje owocowe, a takie własnej roboty przynajmniej nie zawierają chemii, której pełno w sklepach
OdpowiedzUsuńPychota :) Ja też ostatnio robię różne takie mikstury, bo mąż dziennie musi wypić trzynaście szklanek świeżego soku itd. Już mi się pomysły kończą.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie! Jeszcze napoju z arbuza nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMusi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne!:) Akurat mam arbuza w domu... więc już wiem jak skończy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne orzeźwienie na upalne dni :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńArbuza uwielbiam szczególnie w lecie ;)
smakowite arbuzowe orzeźwienie!
OdpowiedzUsuńMiałam ostatnio dwa arbuzy i w dwa dni poszły tak nam smakowały. Jednak nie robiłam z nich żadnych napojów, lubię najbardziej po prostu jeść świeże kawałki arbuza.
OdpowiedzUsuńOh, jakie pyszności. To zabrzmi śmiesznie, ale dopiero zaczynam przygodę ze zdrową żywnością i nie mam w domu kompletnie niczego z tych składników. Chyba zacznę magazynować gdzieś te blogerskie przepisy i powoli realizować:)
OdpowiedzUsuńO matko pychotka <3 aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńMniam musi smakować wyśmienicie, nigdy nie przyszło mi do głowy zrobienie koktajlu z arbuzka :D
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że polubiłabym się z tą arbuzadą ;) Chętnie skorzystam z przepisu!
OdpowiedzUsuńo dobrze, że trafiłam na twój przepis, bo własnie mi się arbuz w lodówce marnuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńPyszna arbuzada. Idealna na lato.
OdpowiedzUsuńMniam! Polecam również wodę smakową z kawałkami arbuza i miętą :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała zaserwować taki koktajl dla mojego chłopaka, on uwielbia arbuza :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam arbuzy, a nie próbowałam z miętą :) Ale sezon jeszcze się nie skończył :) Na tą pogodę idealny napój :)
OdpowiedzUsuń