17.12.2015

Pierniczki z orzechami

... a nawet dodam- piwne pierniczki z orzechami! :-) Pierniczki dla spóźnialskich, czy też dla tych, którzy lubią robić wszystko na ostatnią chwilę! Zresztą, lubią/nie lubią, tak im po prostu wychodzi, i tyle :-) A dlaczego to pierniczki dla nich? :-)

Ano dlatego, że pierniczki te nie wymagają długiego leżenia zamknięte w puszce, aby "odeszły" i stały się miękkie. Te pierniczki od razu są mięciutkie i niezwykle smakowite. Może to i dobrze, że można je robić tuż przed Świętami, bo inaczej mogłyby ich nie doczekać... :-)


SKŁADNIKI:
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka miodu
- 4 jaja
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 2/3 szklanki piwa
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 garście orzechów włoskich


Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i  proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik, tj. miód, piwo, połamane na kawałki orzechy oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Wyrabiamy na gęstą masę i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm , wycinamy foremkami wybrane kształty i pieczemy w temperaturze 180'C przez ok. 10 minut.




Przyznam się, że u mnie tym razem ciasto leżało w lodówce przez całą noc, a nawet przez cały kolejny dzień. Dopiero następnego wieczora zabrałam się za wycinanie foremkami różnych kształtów. Ciasto przez tak długi czas leżakowania było niezwykle plastyczne! A pierniczki wyszły rewelacyjne! Miękkie w środku, z delikatnym, orzechowym posmakiem. Polecam! :-)



SMACZNEGO! :-)


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

16 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja, bo z orzechami i dodatkiem mąki ziemniaczanej jeszcze nie robiłam.. a trzeba ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zrobię sobie je :) Mi zawsze wychodzą twarde pierniczki,może teraz będzie inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle tych pyszności przed Świętami pokazujecie, że chyba sama ruszę tyłek i coś upiekę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze pierniczków z dodatkiem orzechów :)
    Te są takie inne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy skład pierniczków...maka ziemniaczana i orzechy :-) Trzeba będzie to wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piwko i orzechy brzmi ciekawie, zrobiłbym jutro z synkiem, lecz piwka w domu brak :) ale nic zostawimy sobie to na rodzinna niedzielę gdy tatuś będzie w domku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piwko i orzechy brzmi ciekawie, zrobiłbym jutro z synkiem, lecz piwka w domu brak :) ale nic zostawimy sobie to na rodzinna niedzielę gdy tatuś będzie w domku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam orzechy, a pierników z orzechami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie puszyste te pierniczki. Smakowicie wygladaja

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszelkie domowe ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierniki- to jedna z pierwszych rzeczy, jakie kojarzą mi się ze świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierniczków z piwem jeszcze nnie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  14. U nas cały dom do dzis nimi pachnie bo tyle napiekliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wydaje mi się, że jadłam kiedyś podobne ciasteczka. Były przepyszne.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!