14.12.2022

Najlepsze serniki na święta - 10 przepisów na serniki


Zapraszam na sprawdzone przepisy na świąteczne serniki.




SERNIK IZAURA:


SKŁADNIKI:

ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 gr masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja (osobno białka i żółtka)
- 2 szklanki mąki

masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jaja (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- ok. 100 gr miękkiego masła
- 1 budyń śmietankowy

Przygotowuję ciasto:
W małym garnku roztapiam masło z cukrem, kakao i 5 łyżkami wody. Dokładnie połączoną masę studzę, a następnie dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijam pianę z 4 białek i szczyptą soli. Całość łączę i 3/4 masy wylewam na blachę.

Przygotowuję masę serową:
Ucieram żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaję miękkie masło, budyń i stopniowo ser. Na samym końcu łączę z ubitą pianą z 3 białek.
Masę serową wykładam na masę kakaową, na nią wykładam resztę masy kakaowej tworząc dowolne keksy.
Piekę ok. 70 minut w temp. 175 ' C (grzałki góra/dół).
Puszyste i smakowite ciasto gotowe! ;-)



Sernik Izaura


SERNIK Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI:
ciasto:
- 500 gram mąki pszennej
- 250 gram masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 100 gram rozpuszczonego masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka wypestkowanych wiśni (użyłam wiśni ze słoika)

piana z białek:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli


Przygotowuję ciasto- mąkę mieszam z cukrem, pokrojonym na kawałki masłem, żółtkami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, jogurtem naturalnym, szczyptą soli. Zagniatam 2 kule i wkładam do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągam jedną kulę, wykładam na blachę i podpiekam przez ok. 15 minut w temp. 170'C (termoobieg).


Kiedy ciasto się studzi, ja zajmuję się masą serową. Miksuję jajka, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, ser, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, roztopione masło. Przygotowaną masę wykładam na wystudzony spód i rozkładam na niej wiśnie.


Przygotowuję pianę- miksuję białka, dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli. Rozkładam ją na serze i ścieram na to drugą kulę ciasta. Piekę ok. 70 minut w temp. ok. 170 'C (termoobieg).


Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem. Cudny sernik gotowy! Jest on na prawdę rewelacyjny w smaku! ;-)




SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 7 dag margaryny do pieczenia
- 7 dag cukru
- 1 jajo
- 1 mały cukier waniliowy
- 15 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 10 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duży budyń waniliowy

Piana:
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

Dodatkowo:
- brzoskwinie z puszki

Przygotowuję ciasto:
Ucieram dokładnie margarynę, cukier, cukier waniliowy  i jajo. Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam łyżką, na końcu łączę dokładnie rękami i wykładam na blaszkę.

Przygotowuję masę serową:
Do sera dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję ze sobą. Stopniowo dodaję pozostałe składniki, tj. jaja, żółtka, mleko, olej oraz budyń waniliowy.

Masę serową wykładam na ciasto, układam na niej pokrojone na drobne kawałki brzoskwinie, na to wykładam pianę ubitą z dwóch białek, niewielkiej ilości cukru oraz szczypty soli.

Piekę ok. 1 godz. 20 minut. w temp. 160'C (pierwsze 30 minut) - 170'C (pozostały czas). Kiedy góra sernika jest już zarumieniona, przykrywam folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Po stwierdzeniu, że sernik jest gotowy, gaszę piekarnik i trzymam w nim sernik przez kilka minut. Następnie uchylam drzwiczki i pozostawiam tak ciasto przez kilkanaście minut. Gotowe :-)



SERNIK Z KAKAOWĄ KRUSZONKĄ I CIEMNYM SPODEM

SKŁADNIKI (blaszka 24 x 26 cm):
ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki kakao


masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duży budyń waniliowy

Przygotowuję ciasto:
Siekam margarynę, dodaję cukier, mąkę i kakao. Wyrabiam 2 kule (większą i mniejszą), daję do lodówki na minimum 30 minut. 

Przygotowuję masę serową:
Miksuję jaja, dodaję stopniowo cukier i cukier waniliowy, budyń, mleko i olej, na samym końcu dodaję ser. Całość miksuję przez chwilę na najniższych obrotach.


Mniejszą kulą schłodzonego ciasta wylepiam spód blaszki, wylewam na to masę serową, na to ścieram na tarce (lub rwę palcami) drugą, większą kulę.
Piekę w temp. 160'C (pierwsze 30 minut), następnie w temp. 170'C (ok. 50 minut)



PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

SKŁADNIKI:
- herbatniki korzenne (na spód ciasta)
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mleka w proszku

Miksuję ze sobą ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń, następnie dodaję olej i mleko w proszku. Dokładnie całość łączę. W drugim naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana jest już ubita, dodaję do niej powstałą wcześniej masę serową na zmianę z mlekiem. Gotową masę wylewam na herbatniki i piekę ok. 1 godz. w temp. 180 ' C (grzałki góra - dół). Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i czekam do całkowitego wystudzenia się ciasta.  
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać gorzką czekoladą lub też polewą z mleka w proszku (roztopić trochę masła, dodać troszkę cukru, wody i ok. pół szklanki mleka w proszku, chwilkę całość zagotować, dobrze mieszając - polewać jeszcze gorącą masą).




SERNIK Z ROSĄ

SKŁADNIKI:

- okrągłe biszkopty do wyłożenia na spód blaszki


masa serowa:

- 1 kg sera z wiaderka

- 2 budynie waniliowe

- 3/4 szklanki cukru

- 1 mały cukier waniliowy

- 1/2 szklanki oleju

- 2,5 szklanki mleka

- 2 całe jaja

- 4 żółtka 


delikatna pianka:

- 4 białka

- szczypta soli

- 3/4 szklanki cukru


Wszystkie składniki masy serowej umieszczam stopniowo w misie miksera, miksując do połączenia się składników na gładką masę. Gotową masę wylewam na wyłożone biszkopty. Piekę ok. 55 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra dół).

Po tym czasie wyciągam ciasto, wykładam na nie ubitą na sztywno pianę i z powrotem daję do pieca na ok.15 minut, nieco zmniejszając temperaturę. Po 15 minutach gaszę piec i zostawiam sernik jeszcze przez ok. 20 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika.

Delikatne i pyszne ciasto gotowe ;-)




SERNIK GOTOWANY


SKŁADNIKI (foremka 22 x 24 cm):
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 200 gr masła
- 2/3 szklanki cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40 gr)
- 40 gr mąki ziemniaczanej
- ok. 2/3 szklanki mleka
- herbatniki do przełożenia serowej masy

W małym garnku rozpuszczam masło z cukrem. 
Do drugiego, dużego garnka, przekładam twaróg sernikowy, dodaję roztopione masło z cukrem i 4 jaja. Całość energicznie mieszam na małym ogniu przez ok. 5 minut nie doprowadzając do wrzenia. 
Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozrabiam dokładnie w mleku, a następnie przelewam do masy serowej. Zagotowuję całość przez ok. 3-4 minuty, dokładnie wszystko mieszając. 

Połowę masy przekładam na blachę wyłożoną herbatnikami, na to kolejna warstwa herbatników, na herbatniki pozostały twaróg i na wierzch znów herbatniki.
Całość dekoruję prostą polewą czekoladową (roztopione 4 kostki czekolady w dwóch łyżkach mleka) i posypuję kolorową posypką.

Schłodzone ciasto przechowuję w lodówce, idealne jest po kilkugodzinnym schłodzeniu.




SERNIK Z KRUSZONKĄ


SKŁADNIKI:
ciasto:
- 500 gram mąki pszennej
- 250 gram masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 gram rozpuszczonego masła
- 1 cukier waniliowy

piana z białek:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli


Przygotowuję ciasto:
Mąkę mieszam z cukrem, pokrojonym na kawałki masłem, żółtkami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, jogurtem naturalnym, szczyptą soli. Zagniatam 2 kule i wkładam do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągam jedną kulę, wykładam na blachę i podpiekam przez ok. 15 minut w temp. 170'C (termoobieg).
Kiedy ciasto się studzi, ja zajmuję się masą serową. Miksuję jajka, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, ser, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, roztopione masło. Przygotowaną masę wykładam na wystudzony spód.

Przygotowuję pianę- miksuję białka, dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli. Rozkładam ją na serze i ścieram na to drugą kulę ciasta. Piekę ok. 70 minut w temp. ok. 170 'C (termoobieg).

Upieczony sernik posypać można cukrem pudrem. Gotowe! 



SERNIK KAWOWY Z MĄKĄ ORKISZOWĄ


SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 100 gram mąki orkiszowej
- 100 gram cukru trzcinowego
- 150 gram margaryny do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli

masa serowa:
500 gram twarogu półtłustego w kostce
- 3 jajka
- 1 filiżanka mocnej kawy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 gram cukru trzcinowego

Przygotowuję ciasto:
Łączę ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę, jajo i szczyptę soli. Wykładam na blaszkę i podpiekam przez 15 minut w temp. 160" C.

Przygotowuję masę serową:
Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję mąkę i chłodną kawę. Dokładnie mieszam, a następnie łączę z twarogiem. Ubijam pianę z pozostałych trzech białek i dodaję do gotowej masy. Wykładam na lekko ostudzony spód ciasta. Posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Piekę w temp. ok. 170'C przez ok. 40 minut.




SERNIK Z KAJMAKIEM I ORZECHAMI


SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 25 cm):
spód ciasta:

- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/4 szklanki drobnego cukru

- 2 żółtka

masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/2 kostki masła
- 5 całych jajek
- 2 białka (pozostałość po jajkach do spodu ciasta)
- 1 budyń waniliowy

dodatkowo:
- 1/2 puszki kajmaku (ok. 200 gr) + ok. 3 łyżki mleka

- uprażone na patelni orzeszki ziemne + niewielka ilość soli (ilość orzeszków potrzebna do pokrycia sernika lub wg własnych upodobań)

Przygotowuję ciasto na spód:
Siekam masło, dodaję cukier, mąkę i żółtka. Tworzę kulę, którą chłodzę minimum 30 minut w lodówce, a następnie wykładam ją na spód tortownicy i podpiekam ok. 12 minut w temp. 170 ' C.

Przygotowuję masę serową:
Wszystkie składniki miksuję ze sobą, tj. całe jaja, białka, cukier, budyń, kawałeczki masła i ser. Gotową masę wykładam na podpieczony spód i całość piekę 1 godzinę w temp. 160 ' C (grzałki góra/ dół). Po upieczeniu pozostawiam ciasto w zamkniętym piekarniku przez kolejną godzinę.

Kiedy ciasto jest już chłodne, posypuję je uprażonymi wcześniej orzeszkami, a następnie polewam masą kajmakową (masę wykładam wcześniej do małego garnczka, dodaję niewielką ilość mleka i delikatnie podgrzewam - masa nie jest wówczas taka gęsta i trudna do rozsmarowania).
Ciasto przechowuję w chłodnym miejscu.



SMACZNEGO!

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u 
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)



12 komentarzy:

  1. Same najlepsze. Wiele z nich z nam i często robię. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki. Mam przepis na jeden, co zawsze wychodzi, ale w tym roku na święta chciałabym postawić na trochę nowości i wypróbować taki przepis, którego jeszcze nigdy w życiu nie robiłam. Bardzo podoba mi się propozycja na sernik z kakaową kruszonką. Nigdy takiego nie jadłam. Już się nie mogę doczekać aż go zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świąteczny sernik musi być. W tym roku postawiłam na brzoskwiniowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne zestawienie najlepszych serników. Jest ich naprawdę dużo.

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy piekłaś może tzw. najbrzydszy sernik na świecie czyli sernik baskijski? Podobno jest genialny w smaku choć wyglądem nie zachęca :) planuję zrobić na urodziny taki serniczek i szukam sprawdzonego przepisu. Jakbyś kiedyś wrzuciła jakiś to będę wdzięczna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niedawno były święta, ale ja już znowu bym zjadła serniczka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam serniki w każdym wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  8. The material on your website is beneficial, and it is really simple to utilize. I would encourage others to do the same since I am appreciative of the assistance I receive from your website. As seasoned constitutional law assignment writers, we offer inexpensive help with assignments in the UK. If you ever need assistance with your assignments, don't hesitate to get in touch with us.

    OdpowiedzUsuń
  9. mi bardzo zasmakował sernik z polewą :) sam twaróg dla mnie był za mało słodki i wyrazisty. a tak jak ciasto się poleje kremem/polewą to od razu lepiej smakuje :) może to być stopniona czekolada ręcznie robiona, lukier, polewa lustrzana czy sos waniliowy. zawsze wychodzi pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam sernik, ale jem go tylko raz na jakiś czas, ponieważ staram się trzymać dietę. Zdrowe odżywianie to dla mnie bardzo ważna sprawa, ponieważ odpowiednia dieta pomaga mi zadbać o dobre samopoczucie. Oprócz tego stosuję różne suplementy, takie jak np. jabłczan kreatyny.

    OdpowiedzUsuń
  11. All I can say is that it's amazing! The blog is educational and frequently yields excellent results.prince william county criminal defense attorney

    OdpowiedzUsuń
  12. Project partner experts created thematic factsheets on seven themes, serving as foundational documents for a consultation process involving thematic workshops and an online questionnaire. This report represents a synthesis of stakeholder feedback and expert analysis, with stakeholders given the opportunity to review the draft report and provide input that was incorporated into the final assessment help write my essay. The recommendations in the report were formulated based on stakeholder ideas from workshops, the online questionnaire, and direct engagement; however, the ultimate content and order of recommendations were determined by the authors. Therefore, while stakeholder input influenced the recommendations, they were ultimately crafted by the authors, should not be directly compared to larger Arctic assessment projects due to time and resource limitations; instead, it offers a detailed snapshot of Arctic development and showcases how assessment methodologies can enhance understanding of regional changes.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!