Proste w wykonaniu, lekkie i puszyste - zapraszam na pyszne eklerki!
SKŁADNIKI (2 duże blachy - ok. 35 sztuk eklerków):
- 1 szklanka wody
- 100 gr masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
Do garnka wlewam wodę, dodaję masło i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy masło się roztopi, dodaję stopniowo mąkę, mieszając energicznie. Wyłączam ogień. Ostawiam na ok. 5 minut, a następnie wbijam jajka i miksuję na najniższych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskam podłużne eklerki. Na jednej dużej blasze jest to ok. 17 sztuk - zachowuję między nimi odstęp, ponieważ ciasto sporo urośnie.
Piekę 18-20 minut w temp. 220 ' C (grzałki góra/dół), a następnie ok. 8-10 minut w temp. 130 ' C.
Gotowe i ostudzone posypuję obficie cukrem pudrem (wersja light) lub też przecinam ostrym nożem na pół, przedkładam bitą śmietaną, wierzch polewam czekoladą (wersja na bogato).
![]() |
domowe eklerki |
![]() |
domowe eklerki |
SMACZNEGO! :-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Będę musiała zrobić. Nawet synka zagonię do pomocy
OdpowiedzUsuńAż mnie naszła ochota na takie eklerki. Będę musiała niedługo zrobić
OdpowiedzUsuńJa przyznam, że nigdy nie robiłam tych ciasteczek. Kiedyś z chęcią to nadrobię i wrócę do przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmakowite eklerki. :) Kiedyś próbowałam zrobić, ale ciasto nie wyszło mi odpowiednie, zbyt rzadkie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam eklerki. Często po drodze do koleżanki kupuje je z lokalnej cukierni, gdy wybieram się do niej na odwiedziny. Może tym razem spróbuję zrobić je sama. Przepis nie wydaje się jakiś skomplikowany, więc chyba podołam. Dzięki za inspirację! :)
OdpowiedzUsuńTen przepis na eklerki wygląda na bardzo prosty i szybki do wykonania. Chętnie go kiedyś wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńRzadko mam czas na przyrządzanie jakichś słodkości, ale naszła mnie wielka ochota na eklerki i tak tutaj trafiłam. Dziękuję Wam za ten przepis. Z pewnością go wykorzystam. Muszę tylko jeszcze udać się do sklepu po wszystkie składniki.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Chodziło mi po głowie upieczenie czegoś smacznego na weekend i teraz wiem,ze wezmę sie na pewno za eklerki :)
OdpowiedzUsuńSwoją drogą duże znaczenie przy pieczeniu ma wybór odpowiedniego piekarnika. Dobrze dobrany piekarnik zagwarantuje dobrze wypieczone ciacha.
Od siebie polecam szczególnie piekarnik do zabudowy od firmy Bosh. Mam taki z grzałką 4d i dzięki temu powietrze jest świetnie dystrybuowane wewnątrz piekarnika.
Az się zachciało. Lata temu jadlam eklerki
OdpowiedzUsuńThanks for the excellent article, if you're looking for business intelligence assignment help you've come to the right place. I've discussed the various psychology course formats, the degrees that are offered, and the benefits of pursuing each one in this piece.
OdpowiedzUsuńSzybko i prosto. Idealne dla mnie
OdpowiedzUsuńTe eklerki to prawdziwy hit w moim domu. Wszyscy się nimi zajadają. Dziękuję za ten wspaniały i prosty przepis! :)
OdpowiedzUsuńIt’s really a cool and useful piece of info. I’m satisfied that you shared this helpful info with us. Many thanks for sharing. adamawa state poly nd admission form deadline
OdpowiedzUsuńto taki oszukany eklerek jak bez nadzienia :P ja zawsze daję krem budyniowy do środka, taki sam jak do ptysiów :D inaczej to ciasto takie za suche, już lepsze smażone faworki. do takiego kremowego eklerka jak się zaparzy jeszcz cesarską perłę (biała herbata jaśminowa) to można poczuć się luksusowo ;)
OdpowiedzUsuń