23.11.2020

Pyszne świąteczne pierniczki

 Przepyszne, aromatyczne pierniczki, niezbędne na każdym świątecznym stole.


SKŁADNIKI (wychodzą 4 blachy pierniczków):

- 0,5 kg mąki pszennej

- 100 gr masła 

- 75 gr cukru 

- 120 gr płynnego miodu

- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 

- 1 łyżeczka cynamonu 

- 2 łyżki kakao 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

- 1 żółtko

- 3 łyżki słodkiej śmietany 30%


Masło umieszczam w garnku, dodaję miód, cukier, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewam na słabym ogniu, aż rozpuszczą się i połączą wszystkie składniki. Studzę.

Do ochłodzonej masy dodaję sodę oczyszczoną rozpuszczoną w łyżce wody oraz żółtko. Dokładnie mieszam. Następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie zagniatam, dodając śmietankę. 

Ciasto chłodzę ok. 30 minut w lodówce, następnie cienko rozwałkowuję i wykrawam dowolne kształty.

Piekę 10 minut w temp. 160 ' C (termoobieg).





SMACZNEGO! :-) 



Podczas przygotowywania masy miodowej bardzo dobrze sprawdziła się płyta indykcyjna Electrolux EIS 8134 - ta nowość na rynku nie tylko ładnie i elegancko wygląda, ale także dokładnie i precyzyjnie działa ;-) 


 * * * 

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

4 komentarze:

  1. Ja co roku piekę sporą ilość pierniczków, bo moi synowie bardzo je lubię. Zawsze korzystałam z jednego, sprawdzonego przepisu, ale pierniczki wychodzą twarde. W tym roku wypróbowałam Twój przepis i były znacznie smaczniejsze. Czasem warto odrzucić stare nawyki i spróbować czegoś nowego:-) polecam przepis :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!