21.11.2020

Najlepsza drożdżowa babka

 Przepyszna, puszysta babka drożdżowa - zapraszam do wykonania!


SKŁADNIKI:
- 400 gr mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 30 gr drożdży
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 100 gr roztopionego masła
- 70 gr drobnego cukru

Przygotowuję rozczyn: łączę ze sobą drożdże, 4 łyżki ciepłego mleka, 1-2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 5-7 minut, aż pojawią się drobne pęcherzyki. Następnie dodaję cukier, jaja, mąkę, pozostałe ciepłe mleko i roztopione masło. Dokładnie wyrabiam, napowietrzając ciasto, a następnie odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam na blachę i pozostawiam jeszcze ok. 30 minut. Po tym czasie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 'C. Piekę ok. 45 minut (grzałki góra-dół).
Ciasto jest puszyste i po prostu przepyszne!




SMACZNEGO! ;-) 



 * * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


1 komentarz:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!