Przepyszne, aromatyczne pierniczki, niezbędne na każdym świątecznym stole.
SKŁADNIKI (wychodzą 4 blachy pierniczków):
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100 gr masła
- 75 gr cukru
- 120 gr płynnego miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 żółtko
- 3 łyżki słodkiej śmietany 30%
Masło umieszczam w garnku, dodaję miód, cukier, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewam na słabym ogniu, aż rozpuszczą się i połączą wszystkie składniki. Studzę.
Do ochłodzonej masy dodaję sodę oczyszczoną rozpuszczoną w łyżce wody oraz żółtko. Dokładnie mieszam. Następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie zagniatam, dodając śmietankę.
Ciasto chłodzę ok. 30 minut w lodówce, następnie cienko rozwałkowuję i wykrawam dowolne kształty.
Piekę 10 minut w temp. 160 ' C (termoobieg).
SMACZNEGO! :-)
Podczas przygotowywania masy miodowej bardzo dobrze sprawdziła się płyta indykcyjna Electrolux EIS 8134 - ta nowość na rynku nie tylko ładnie i elegancko wygląda, ale także dokładnie i precyzyjnie działa ;-)
Super wyglądają :)
OdpowiedzUsuńU mnie ida hurtowo.
OdpowiedzUsuńSuper pierniczki ;)
OdpowiedzUsuńJa co roku piekę sporą ilość pierniczków, bo moi synowie bardzo je lubię. Zawsze korzystałam z jednego, sprawdzonego przepisu, ale pierniczki wychodzą twarde. W tym roku wypróbowałam Twój przepis i były znacznie smaczniejsze. Czasem warto odrzucić stare nawyki i spróbować czegoś nowego:-) polecam przepis :-)
OdpowiedzUsuń