11.05.2019

Prosty i szybki chleb pszenno- orkiszowy z suszonych drożdży

Zapraszam na chrupiący chleb pszenno-orkiszowy ze sporym dodatkiem ziarenek!


SKŁADNIKI:
- 300 gram mąki pszennej
- 200 gram mąki orkiszowej
- 7 gram suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- po garści dyni, słonecznika i czarnuszki

Do miski wsypuję drożdże, dodaję wszystkie pozostałe składniki, tj. mąkę pszenną, mąkę orkiszową, cukier, sól, ziarna, olej i wodę. Chwilę wyrabiam, dobrze napowietrzając ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 1,5 h. Po tym czasie krótko wyrabiam ciasto i przekładam do szklanego naczynia żaroodpornego (tym razem było to okrągłe naczynie). Pozostawiam ciasto na ok. 30 minut, następnie chleb w zakrytym naczyniu umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200'C i piekę 60 minut (po 40 minutach ściągam nakrywkę, aby chleb nieco się zarumienił). Gotowy chleb wyciągam z pieca i studzę na kratce.


SMACZNEGO! ;-) 


 * * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

8 komentarzy:

  1. Jejku smak z czasów dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie jaki typ maki pszennej oraz oriszowej najlepiej dodac do chlebka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym wyprobowała przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie domowe chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesli zapach może się przenieść przez monitor....to ja go czuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy i szybki przepis na chleb. Czekam na więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!