SKŁADNIKI:
- 300 gram mąki pszennej
- 200 gram mąki orkiszowej
- 7 gram suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- po garści dyni, słonecznika i czarnuszki
Do miski wsypuję drożdże, dodaję wszystkie pozostałe składniki, tj. mąkę pszenną, mąkę orkiszową, cukier, sól, ziarna, olej i wodę. Chwilę wyrabiam, dobrze napowietrzając ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 1,5 h. Po tym czasie krótko wyrabiam ciasto i przekładam do szklanego naczynia żaroodpornego (tym razem było to okrągłe naczynie). Pozostawiam ciasto na ok. 30 minut, następnie chleb w zakrytym naczyniu umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200'C i piekę 60 minut (po 40 minutach ściągam nakrywkę, aby chleb nieco się zarumienił). Gotowy chleb wyciągam z pieca i studzę na kratce.
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Jejku smak z czasów dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie jaki typ maki pszennej oraz oriszowej najlepiej dodac do chlebka?
OdpowiedzUsuńChętnie bym wyprobowała przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe chlebki :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńJesli zapach może się przenieść przez monitor....to ja go czuje ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i szybki przepis na chleb. Czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuń