24.04.2019

Kołocz śląski - tradycyjne drożdżowe ciasto z makiem i kruszonką

Zapraszam na tradycyjny śląski wypiek - pyszne drożdżowe ciasto z makiem i kruszonką.

pyszne drożdżowe ciasto z makiem i kruszonką
SKŁADNIKI:
ciasto drożdżowe:
- 450 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 70 gram cukru
- 40 gram drożdży
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli

nadzienie makowe:*
- ok. 700 gram maku niebieskiego
- 200 gram cukru
- 120 gram masła
- 1 jajko
- 100 gram okruchów ciasta biszkoptowego lub 100 gram migdałów i rodzynek
- szczypta soli
- aromat migdałowy

* w ostateczności może być gotowy mak z puszki

posypka:
- 200 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 70 gram cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowuję ciasto drożdżowe: tworzę rozczyn z niewielkiej ilości mąki, mleka, drożdży i cukru. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 5 minut. Po tym czasie dodaję mąkę, jajka, masło i sól. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia (ok. 1 godz.). W tym czasie przygotowuję nadzienie makowe i posypkę.

Przygotowuję nadzienie makowe: mak zaparzam gorącą wodą lub mlekiem i mielę, następnie łączę z pozostałymi składnikami. Można dodać dodatkowo rodzynki, płatki migdałowe lub zmielone orzechy włoskie.

Przygotowuję posypkę: zagniatam mąkę, cukry i masło, chłodzę w lodówce.

Ciasto drożdżowe po urośnięciu rozwałkowuję na grubość ok. 1,5 cm i przekładam do foremki. Na to wykładam nadzienie makowe, całość przykrywam cieńszym płatem ciasta drożdżowego. Wierzch smaruję mlekiem i na to kładę posypkę w postaci odrywanych kawałków. Całość piekę w temp. 190 ' C (grzałki góra/dół) przez ok. 50 minut.

* * * 
Podczas przygotowywania ciasta niezawodny okazał się nasz nowy piekarnik Electrolux- ciasto rosło równiutko i wyszło dokładnie takie, jakie powinno wyjść ;-)

kołocz śląski

SMACZNEGO! :-)

kołocz śląski

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

6 komentarzy:

  1. Kupiłaś mnie zwłaszcza tą kruszonką i przywołaniem moich wspomnień kołacza z wypadu w góry- super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaam. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować, chociaż na razie w wersji z mlekiem sojowym i margaryną bo dziecko KP alergik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować. Same zdjęcia już wyglądają apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba znalazłam przepis idealny! Tylko maku dałabym więcej, bo bardzo lubimy mak.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!