09.10.2017

Muffinki jabłkowo- marchewkowe

Nietrudne w wykonaniu, a wyjątkowo smaczne i aromatyczne muffinki z dodatkiem jabłka i marchewki - zapraszam!

Muffinki jabłkowo- marchewkowe


SKŁADNIKI:
- 250 gram mąki
- 120 gram cukru trzcinowego 
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka miodu z mniszka lekarskiego 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka imbiru
- szczypta soli 
- 2 duże marchewki
- 2 małe jabłka


przepis na proste Muffinki jabłkowo- marchewkowe

przepis na proste Muffinki jabłkowo- marchewkowe

Do jednego naczynia wsypuję mąkę, cukier, proszek do pieczenia, imbir, sodę i sól. Do drugiego wbijam jaja, mieszam je widelcem, dodaję olej, miód, starte marchewki i jabłka. Łączę wszystko ze sobą. Ciasto wlewam do foremek na muffinki i piekę ok. 35-40 minut w temp. 170' C (grzałki góra/dół).


przepis na proste Muffinki jabłkowo- marchewkowe

przepis na proste Muffinki jabłkowo- marchewkowe

SMACZNEGO! :-)

przepis na pyszne Muffinki jabłkowo- marchewkowe


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u -

 będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

29 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie. Bardziej niż same babeczki zaciekawił mnie jednak miód z mniszka lekarskiego! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Uwielbiam muffiny. Muszę wypróbować ten przepis. Ps. Ile sztuk wyjdzie z tego przepisu?
    Pozdrawiam
    Gosia K

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich domowych muffinek jeszcze nie jadłam.
    Na pewno pysznie smakują.
    Są takie krąglutkie, mają piękny kolor. Apetyczne :)
    Idealne jako mała przekąska.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadła bym, ale tradycyjnie zmniejszyła bym ilość cukru do minimum ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam muffinki, takiej wersji nie jadłam więc zapisuję w notatninu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygladają pysznie i tak łatwo je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Ach, rewelacja na blogu :)))) Takie jesienne odświeżenie!!!

      Usuń
  8. Ostatnio mamy szaleństwo w kuchni na muffinki, w różnych wersjach smakowych i kolorystycznych. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie kolorowe, kuszą niesamowicie :) To ciasto wydaje się dość "mokre" - a więc dokładnie takie, jakie lubię . Nie ma dla mnie nic gorszego, niż przesuszone babeczki - ale tym twoim to absolutnie nie grozi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszą byc pyszne :) Zapiszę sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem na diecie i nawet na te pyszności patrzeć nie mogę :) A tak poważnie muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jabłko+marchewka? DLa mnie idealnie! Dziś robiłam czekoladowe <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dla mnie bombowe. Zapisuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię cisto marchewkowe, robię je z serkiem mascarpone. Takich babeczek jeszcze nie widziałam, wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z marchewką jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ciasto marchewkowe, więc i muffiny podbiją moje podniebienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają bardzo pysznie. Muszę się skusić i sama kiedyś takie przygotować <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubie muffinki i te na słodko i wytrawne. Ale takich jeszcze nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam babeczki :) A jeszcze jak są z dodatkiem warzyw lub owoców to już całkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Trafiony post! Akurat zbieram się do zrobienia muffinek w najbliższym czasie i zbieram przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam muffiny, bo nie trzeba ich kroić, żeby podać gościom.

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię muffinki!! W takiej odsłonie jeszcze nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kiedyś marchewka kojarzyła mi się wyłącznie ze szkolną stołówką.... teraz ciasto marchewkowe to mój namberłan! :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!