17.08.2015

Sezonowo czyli cukinia z ryżem i curry

Jestem zwolenniczką wykorzystywanie sezonowych owoców i warzyw na rozmaite sposoby. Tym razem proponuję cukinię, która jeszcze gości w ogródkach, z dodatkiem innych warzyw i aromatycznych przypraw.
Zapraszam do kuchni ;-)

SKŁADNIKI:
- 2 woreczki ryżu brązowego
- 1 średnia cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej słonecznikowy 
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia


Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej jest  to ok. 30 minut). Solę i dodaję curry.
Pokrojoną paprykę, cebulę i drobno posiekany czosnek duszę ok. 3 minut na oleju (przyrządzam w woku). Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i duszę kolejne 3 minuty. Dodaję wszystkie przyprawy i mieszam dokładnie z ryżem. 

Danie gotowe :-) Dzięki obecności curry nabiera ono ciekawego smaku i pięknej, złotej barwy. Można podać z malutkimi pomidorkami i posypać świeżą natką pietruszki.

SMACZNEGO! :-)







10 komentarzy:

  1. Smacznego ;)
    Ale to apetycznie wyglada ;)
    Zapraszam do obserwacji ; flarri.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie kolory na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  3. ohhh, aż mi ślinka leci jak na to patrzę! chyba będę musiała wypróbować w niedługim czasie, bo naprawdę apetycznie wygląda! A w tej chwili mogę powiedzieć tylko : SMACZNEGO! :*
    zapraszam również do siebie : www.pure-heroine-xx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, aczkolwiek ja totalnie nie mam talentu do gotowania i nawet herbatę przypalam :D Także czekam na zaproszenie na obiad do Pani, bo nie mogę oprzeć się takiej smakowitosci :D

    http://kinga-rybczynska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda świetnie :)

    Zapraszam na nowy post, w którym opisuje czym dla mnie są trendy!
    Mogłabyś poświęcić mi kilka sekund na jeden klik w ostatnim poście? Byłabym bardzo wdzięczna :)

    KLIK

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie słyszałem o takim przepisie, ale z tego co widzę i przeczytwałem to chyba arto kiedyś wypróbować bo uwielbiam cukinię ;)
    introverted-journal.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja talentu kulinarnego niestety nie posiadam ale na szczęście siostra to moje przeciwieństwo więc może zrobi. :-D
    Pozdrawiam serdecznie. :-)
    www.monaries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!