Dwa różne przepisy na świąteczne pierniczki - dwa równie smaczne i aromatyczne. Zapraszam!

Świąteczne pierniczki - twarde, idealne do przygotowania na kilka tygodni przed świętami, wówczas na święta stają się idealnie miękkie (na zdjęciach - kolor mocno brązowy).
SKŁADNIKI:
- 200 gram miodu (użyłam płynny miód nektarowy rzepakowy)
- 100 gram cukru
- 50 gram masła
- 500 gram mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki kakao
- 1 jajko
- 200 gram miodu (użyłam płynny miód nektarowy rzepakowy)
- 100 gram cukru
- 50 gram masła
- 500 gram mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki kakao
- 1 jajko
Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę, a następnie dodaję do pozostałych składników, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Daję do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę ok. 10 - 12 min. w temp. 150 ' C (grzałki termoobieg). Już wystudzone polewam lukrem lub czekoladą i posypuję kolorowymi ozdobami.

Świąteczne pierniczki dla spóźnialskich - idealne do wykonania tuż przed Świętami, od razu miękkie, nie mają potrzeby leżakowania w puszkach ;-) (jaśniejsze na zdjęciach)
SKŁADNIKI:
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płynnego miodu
- 4 małe jaja
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki piwa
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, lub też od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik, tj. miód, piwo oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Wyrabiamy na gęstą masę i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy foremkami wybrane kształty i pieczemy w temperaturze 150'C przez ok. 10 minut (termoobieg).

SMACZNEGO! ;-)

* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Uwielbiam się takimi pierniczkami zajadać przyznaję!
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wypróbuję Twoje przepisy na pyszne pierniczki :D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńشركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة نقل اثاث بالدمام
شركة تنظيف بيوت بالجبيل
شركة تنظيف مجالس بالجبيل
اسعار شركات كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة كشف تسربات المياه بالاحساء