Dwa różne przepisy na świąteczne pierniczki - dwa równie smaczne i aromatyczne. Zapraszam!
![Najlepsze pierniczki na Święta Najlepsze pierniczki na Święta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjli4T0Zl5IORyuuPzFK8HMA4xLdcyeRxijX8sflrR1KIkyPZHJ_146WDqRWFXxNZzDqBb4ahnxJbTjZ3M8nklBvcgaUsrp8kl71yRRWfD7KxUJ8NcGjNVQWe_QVdDcDjTAJiObhECmJ5U/s640/IMG_0955+%25281%2529.jpg)
Świąteczne pierniczki - twarde, idealne do przygotowania na kilka tygodni przed świętami, wówczas na święta stają się idealnie miękkie (na zdjęciach - kolor mocno brązowy).
SKŁADNIKI:
- 200 gram miodu (użyłam płynny miód nektarowy rzepakowy)
- 100 gram cukru
- 50 gram masła
- 500 gram mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki kakao
- 1 jajko
- 200 gram miodu (użyłam płynny miód nektarowy rzepakowy)
- 100 gram cukru
- 50 gram masła
- 500 gram mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki kakao
- 1 jajko
Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę, a następnie dodaję do pozostałych składników, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Daję do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę ok. 10 - 12 min. w temp. 150 ' C (grzałki termoobieg). Już wystudzone polewam lukrem lub czekoladą i posypuję kolorowymi ozdobami.
![Najlepsze pierniczki na Święta Najlepsze pierniczki na Święta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-3DtifC8spzSvdu5TnW2_znsphLuSCs23RWyeeRonY5Pm4_xeUiReNQrsphjvKABOLKVHiRs5BNGBrykflZixx3f5YjVEYHnIdITQvDrVxJF1x_LRzl2G-Et0v0W4u9N5E5G3jdOMelg/s640/IMG_0953+%25282%2529.jpg)
Świąteczne pierniczki dla spóźnialskich - idealne do wykonania tuż przed Świętami, od razu miękkie, nie mają potrzeby leżakowania w puszkach ;-) (jaśniejsze na zdjęciach)
SKŁADNIKI:
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płynnego miodu
- 4 małe jaja
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki piwa
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, lub też od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik, tj. miód, piwo oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Wyrabiamy na gęstą masę i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy foremkami wybrane kształty i pieczemy w temperaturze 150'C przez ok. 10 minut (termoobieg).
![Najlepsze pierniczki na Święta Najlepsze pierniczki na Święta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTxkIKkjGYe89VMCFPRdBkUgsCyn4eTqny2dL_5l1JmxcIyX0bEFFeZAAKfQI27WWFEm-sOD_uYCZKrOrMNVAOt3ynOX52noNzaoC6BMfnIIIDeIUdl8suLFcdcCY3tbStIFt4oORe_lM/s640/IMG_0954+%25282%2529.jpg)
SMACZNEGO! ;-)
![Najlepsze pierniczki na Święta Najlepsze pierniczki na Święta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOm6hq8ivA7oUJassPLlUUg4DO29CQSsAva4m2TAWfAAqKPT0sRts0k-5ReKxPyCwxD6h2wwLZD_n3pnbyQyh15sMznAM9LAnqirp3y7xiKSkGfhO54g-FQfcTHT8u1suYiz80XA_xkoc/s640/IMG_0960+%25281%2529.jpg)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Uwielbiam się takimi pierniczkami zajadać przyznaję!
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wypróbuję Twoje przepisy na pyszne pierniczki :D
OdpowiedzUsuń