16.07.2018

Tort z czerwoną porzeczką

Słodycz i lekka kwaskowatość to połączenie wręcz idealne dla naszych kubków smakowych. Zapraszam na fantastyczny i nietrudny w wykonaniu torcik! 


Zaczynamy od upieczenia biszkoptu, a nie jest to trudne, jeśli korzystamy z tego przepisu (link). Będziemy potrzebować:

- 5 jajek
- 3/4 szklanki białego cukru 
- 3/4 szklanki mąki pszennej 
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Dokładne wykonanie podałam w wymienionym wyżej przepisie. Zawsze się udaje! 
Biszkopt przekrawam na 3 krążki, każdy nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu (ale dobrze sprawdza się również słodzona herbata z dodatkiem cytryny). 
Następnie przygotowuję masę:
Miksuję 2 kubeczki śmietanki 30% i 1/2 szklanki drobnego cukru. Kiedy masa jest już dosyć gęsta, dodaję kubeczek serka mascarpone. Chwilę łączę ze sobą i chłodzę przez kilkanaście minut w lodówce. 
Na dolny blat wykładam cieniutką warstwę masy, na to warstwę domowego dżemu z czerwonej porzeczki, a następnie grubszą warstwę masy. Przykrywam drugim blatem i postępuję podobnie, jak przy pierwszym. Ostatni trzeci blat oraz boki smaruję resztą masy, wygładzając wszystko starannie. Tutaj może zabraknąć nieco masy, miksuję więc wcześniej 1 kubeczek śmietanki z 1/4 szklanki cukru i wówczas spokojnie dekoruję. Świeża czerwona porzeczka fantastycznie dodaje smaku, tak więc obowiązkowo musi się tu znaleźć! ;-)


SMACZNEGO! ;-) 



* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

17 komentarzy:

  1. Pyszności, aż zgłodniałam ;*

    Zapraszam do mnie:
    BLOG

    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła taki domowy tort. Ja na niedzielę robię bezę

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie, musze sprawdzić czy moja czarna porzeczka jeszcze wisi na krzaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie piję kawę, taki torcik nadałby się do niej znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobnie. Uwielbiam proste torty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm...Porzeczki na pewno świetnie przełamują smak - a do tego prezentują się wspaniale i bardzo ozdobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda mega smakowicie, mniamka. Ja muszę coś zrobić na 5 urodziny Jasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowicie i bardzo profesjonalnie.

      Usuń
  8. Jaki fajny, prosty przepis :) Muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow! wygląda fantastycznie, pewnie też tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosty, ale jak ładnie wygląda wręcz perfekcyjny :D

    OdpowiedzUsuń
  11. nie ma szans by mi kiedyś wyszedł taki piękny tort

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!