07.01.2018

Kruche ciasteczka z kleiku ryżowego; bezglutenowe kruche ciasteczka

Kruche, smakowite ciasteczka z użyciem kleiku ryżowego zamiast mąki. Zapraszam do wykonania! 





SKŁADNIKI:
- 1 paczka kleiku ryżowego
- 1 kostka masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Podane składniki dokładnie łączę ze sobą, tworząc gładkie ciasto. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczam. Układam na blasze obok siebie, piekę ok. 20 minut w temp. 175'C (grzałki góra-dół).


SMACZNEGO! :-) 








* * * ciasteczka podano na szklanej tacy dostępnej w ofercie AllDom Wydruki na szkle, gdzie znaleźć można również obrazy szklane do kuchni i salonu. * * *

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u 
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

29 komentarzy:

  1. Bardzo rzadko piekę czy gotuję coś bezglutenowego - przepisy są zazwyczaj trudne, skomplikowane i drogie, ale ten wygląda całkiem znośnie. Mam nadzieję, że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam że można zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego, jestem ciekawa ich smaku:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż muszę dzisiaj wyskoczyć do sklepu po kleik ryżowy. Wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają trochę jak klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem bardzo ciekawa, jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobra alternatywa dla klasycznego glutenu🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudownie wyglądają, a chatka piernikowa mnie po prostu oczarowala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chatka ozdabiana przez dzieci - zielona ściana przez synka, który po prostu sypnął na nią całą zieloną posypkę ;-)

      Usuń
  8. wyglądają trochę na pierwszy rzut oka jak kotlety mielone:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbuję ten przepis z synami :) Pieczemy razem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam te ciacha. ja jeszcze dodaję dżem na wierzch

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie pamiętam czy dokładnie takie ale kiedyś gdy Córcia była malutka piekłam ciasteczka z kleikiem... i przyznać muszę że były całkiem smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasteczka z kaszy manny więc i te trafiły by do moich ulubieńców :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie ciasteczka, szybko się robi i niestety szybko znikają!
    Jednak nigdy nie próbowałam z kleikiem ryżowym!
    Pozdrawiam i proszę o więcej smacznych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  14. Prosty i smakowity przepis - zapisane! A taca urocza :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygądają super, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. robiłam z podobnego przepisu, wychodzą bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie proste - a jestem przekonana, że smakują znakomicie :) Muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jadłam te cisteczka raz kiedyś, prze pysz ne

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale świetnie wygladaja, jak małe kotlecik 😊 chętnie wypróbuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  20. Dobra alternatywa. Ciekawe czy można czymś zastąpić taką ilość masła?

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam takie dla narzeczonego, gdy miał alergię na gluten :) Z chęcią zapoznam się z innymi przepisami! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo ciekawy przepis :) Na pewno wypróbuję, tym bardziej, że bezglutenowe

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!