Kruche, smakowite ciasteczka z użyciem kleiku ryżowego zamiast mąki. Zapraszam do wykonania!
SKŁADNIKI:
- 1 paczka kleiku ryżowego
- 1 kostka masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podane składniki dokładnie łączę ze sobą, tworząc gładkie ciasto. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczam. Układam na blasze obok siebie, piekę ok. 20 minut w temp. 175'C (grzałki góra-dół).
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Fantastyczny przepis prze pani :)
OdpowiedzUsuńWart wypróbowania ;-)
UsuńBardzo rzadko piekę czy gotuję coś bezglutenowego - przepisy są zazwyczaj trudne, skomplikowane i drogie, ale ten wygląda całkiem znośnie. Mam nadzieję, że są pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą kruche i bardzo smaczne ;-)
UsuńNie wiedziałam że można zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego, jestem ciekawa ich smaku:D
OdpowiedzUsuńMożna, można - i są bardzo smakowite ;-)
UsuńAż muszę dzisiaj wyskoczyć do sklepu po kleik ryżowy. Wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńWyglądają trochę jak klopsiki :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa, jak smakują :)
OdpowiedzUsuńDobra alternatywa dla klasycznego glutenu🙂
OdpowiedzUsuńAle cudownie wyglądają, a chatka piernikowa mnie po prostu oczarowala
OdpowiedzUsuńChatka ozdabiana przez dzieci - zielona ściana przez synka, który po prostu sypnął na nią całą zieloną posypkę ;-)
Usuńwyglądają trochę na pierwszy rzut oka jak kotlety mielone:)
OdpowiedzUsuńZnowu mnie kusisz :)
OdpowiedzUsuńTe ciacha na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję ten przepis z synami :) Pieczemy razem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciacha. ja jeszcze dodaję dżem na wierzch
OdpowiedzUsuńNie pamiętam czy dokładnie takie ale kiedyś gdy Córcia była malutka piekłam ciasteczka z kleikiem... i przyznać muszę że były całkiem smaczne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka z kaszy manny więc i te trafiły by do moich ulubieńców :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasteczka, szybko się robi i niestety szybko znikają!
OdpowiedzUsuńJednak nigdy nie próbowałam z kleikiem ryżowym!
Pozdrawiam i proszę o więcej smacznych przepisów.
Prosty i smakowity przepis - zapisane! A taca urocza :)
OdpowiedzUsuńWygądają super, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńrobiłam z podobnego przepisu, wychodzą bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńTakie proste - a jestem przekonana, że smakują znakomicie :) Muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńJadłam te cisteczka raz kiedyś, prze pysz ne
OdpowiedzUsuńAle świetnie wygladaja, jak małe kotlecik 😊 chętnie wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńDobra alternatywa. Ciekawe czy można czymś zastąpić taką ilość masła?
OdpowiedzUsuńRobiłam takie dla narzeczonego, gdy miał alergię na gluten :) Z chęcią zapoznam się z innymi przepisami! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Na pewno wypróbuję, tym bardziej, że bezglutenowe
OdpowiedzUsuńNie jestem zwolennikiem takiej kuchni ale chętnie bym sprawdził jak one smakują.
OdpowiedzUsuńWyśmienite ciasteczka. Kolejny raz jest upiekłam i kolejny raz nikły bardzo szybko :-)
OdpowiedzUsuń