19.12.2017

Lemon Curd - cytrynowa masa do ciast, tortów i deserów

Cudownie orzeźwiająca masa, która świetnie przełamuje słodycz ciast i deserów. 

masa cytrynowa do tortu

SKŁADNIKI:
- 2 duże, świeże jajka
- 2 żółtka
- 160 gram drobnego cukru
- 80 gram masła
- skórka i sok z dwóch cytryn

Całe jaja i dodatkowo 2 żółtka roztrzepuję dokładnie z cukrem. Następnie podgrzewam na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaję masło, sok i skórkę z cytryny i mieszam, aż do zgęstnienia masy. Jeśli nie chcę, aby była wyczuwalna skórka z cytryny, przecieram masę przez sito.

cytrynowa masa do tortu

Orzeźwiająca, wspaniała masa gotowa! Rewelacyjnie sprawdza się do przekładania tortów (może stanowić samodzielną warstwę, można łączyć ją też z mascarpone, wychodzi wówczas nieco delikatniejsza w smaku), można dodawać ją do lodów czy też innych deserów.


Tort z wykorzystaniem masy Lemon Curd.


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u 
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


17 komentarzy:

  1. Ale mi smaka narobiłas. Taki tort musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojejuś, pięknie. Muszę mojej mamie pokazać. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam torty z bitą śmietan, ale Twój z polewą cytrynową zjadłabym ze smakiem. Ja niestety zrobiłam do tej pory tylko jeden torcik.

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW! Jeszcze nigdy takiej nie jadłam, a na pewno by mi posmakowało :) Nie lubie zbyt słodkich mas!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę taką zrobić, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie się prezentuje i pewnie ma bardzo orzeźwiający smak

    OdpowiedzUsuń
  7. Napewno wypróbuje ten przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Receptę już zapisałam, jak najbardziej się przyda. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super. Czy smak jest intensywnie cytrynowy??

    OdpowiedzUsuń
  10. Może wykorzystam w przyszłym roku na urodziny syna :) W tym roku pierwszy raz się odważyłam sama zrobić tort, ale tylko z galaretką i bitą śmietaną, więc może następnym razem pójdę krok dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś wspaniałego powstało z tego kremu :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam, ale jeszcze bardziej zasmakowałoby mojemu mężowi;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super Ci wyszedł. Ja uwielbiam piec, ale torty to moja pieta Achillesa.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mogę jeść go łyżkami. No porostu uwielbiam!!!!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!