22.02.2017

Domowe drożdżówki z białym serem; drożdżówki z serem, kruszonką i rodzynkami

Śmiało mogę napisać, że te drożdżówki są o niebo lepsze od drożdżówek sklepowych. Pulchne, cudownie aromatyczne, po prostu przepyszne!

drozdzowki z serem bialym


SKŁADNIKI:
- 3 dag drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 kg mąki pszennej
- 100 gram cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 100 gram roztopionego masła

kruszonka:
- 100 gram mąki
- 50 gram cukru
- 50 gram masła

dodatkowo:
- ser biały, cukier i rodzynki
- 1 białko do posmarowania wierzchu


Przygotowuję rozczyn: łączę drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Gdy po kilku minutach pojawią się malutkie pęcherzyki powietrza, dodaję pozostałe składniki, tj. mąkę, mleko, cukier, cukier waniliowy, jajo i roztopione masło. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowuję kruszonkę: łączę mąkę z cukrem i masłem i schładzam w lodówce.

Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, formuję drożdżówki, układając je na blaszce. Wykładam na nie biały ser połączony z cukrem i rodzynkami, na to ścieram kruszonkę, smaruję białkiem, Pozostawiam je jeszcze na kilkanaście minut, aż znowu delikatnie podrosną. Po tym czasie umieszczam w piekarniku rozgrzanym do 170'C i piekę ok. 25 minut.








SMACZNEGO! :-)


* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)

17 komentarzy:

  1. Domowe drożdżóweczki są najlepsze na świecie. Moja mama robi prawie identyczne. Uwielbiam je :) Ach, ta kruszonka! Doskonałe muszą być. Smakują pysznie i wyglądają apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykończysz mnie tymi swoimi pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżówki więc chętnie bym do kawusi sięgnęła po tą Twoją ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze upichcić, niestety ja do takich wypieków chyba nie mam dobrej ręki ;) Ale spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję post w zakładkach- kiedyś moja babcia robiła podobne z wyglądu. Ciekawa jestem czy i smak ten sam? Spróbuję upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaki mojego dziecinstwa! Moja mama i babcia bardzo czesto je robily. Obłędne! Pamietam jak nawet do sklepu przywozili pieczywo, to drozdzowki byly tylko z serem lub jablkiem. Z serem znikaly momentalnie:) teraz wybor jest znacznie wiekszy. Wiecej sie je paczkow, gniazdek i ogolnievtych slodszych. Ja jednak co jakis czas jeszcze sobie kupie drozdzowke koniecznie z serem..

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha :) Zjadłabym teraz jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O mamo robię się głodna na ich widok ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O mamo robię się głodna na ich widok ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyszły wspaniale, osobiście uwielbiam domowe drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!