Pyszna gruszkowa tarta - idealny przysmak na jesienne dni.
Pyszna, prosta w wykonaniu tarta z gruszkami, najlepiej smakująca jesienną porą. Zapraszam do wykonania!
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 80 gram masła
- 50 gram cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
masa jogurtowa:
- 120 gram jogurtu naturalnego
- 30 gram śmietany 18%
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 50 gram cukru
- 1 jajo
dodatkowo:
- małe gruszki
- cynamon
Przygotowuję ciasto - łączę ze sobą mąkę, masło, cukier, żółtko, szczyptę soli i wodę. Tworzę kulę, którą umieszczam na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładam ciasto na spód formy wysmarowanej masłem, nakłuwam widelcem i podpiekam ok. 20 minut w temp. 180'C (grzałki góra/dół).
Przygotowuję masę jogurtową- dokładnie łączę ze sobą jogurt, śmietanę, skrobię, aromat, cukier i jajo.
Na podpieczone, ciepłe ciasto wylewam masę jogurtową, na nią wykładam dwie warstwy pokrojonych i obranych wcześniej gruszek. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 180'C (grzałki góra/dół).
Ostudzoną tartę posypuję cynamonem.
SMACZNEGO! ;-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować
Wielopokoleniowo na facebook'u -
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!