6.10.2025

Tarta gruszkowa

 Pyszna gruszkowa tarta - idealny przysmak na jesienne dni.




Pyszna, prosta w wykonaniu tarta z gruszkami, najlepiej smakująca jesienną porą. Zapraszam do wykonania!

SKŁADNIKI:
ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 80 gram masła
- 50 gram cukru
- 1 żółtko 
- szczypta soli 
- 2-3 łyżki zimnej wody

masa jogurtowa:
- 120 gram jogurtu naturalnego
- 30 gram śmietany 18%
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 50 gram cukru
- 1 jajo

dodatkowo:
- małe gruszki
- cynamon

Przygotowuję ciasto - łączę ze sobą mąkę, masło, cukier, żółtko, szczyptę soli i wodę. Tworzę kulę, którą umieszczam na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładam ciasto na spód formy wysmarowanej masłem, nakłuwam widelcem i podpiekam ok. 20 minut w temp. 180'C (grzałki góra/dół).

Przygotowuję masę jogurtową- dokładnie łączę ze sobą jogurt, śmietanę, skrobię, aromat, cukier i jajo. 

Na podpieczone, ciepłe ciasto wylewam masę jogurtową, na nią wykładam dwie warstwy pokrojonych i obranych wcześniej gruszek. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 180'C (grzałki góra/dół).
Ostudzoną tartę posypuję cynamonem. 

SMACZNEGO! ;-) 



Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować 
Wielopokoleniowo na facebook'u - 
będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!