Najprostszy torcik, nieskomplikowany, a wyjątkowo smaczny i delikatny - zapraszam!
SKŁADNIKI:
biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki białego cukru
- niepełne 3/4 szklanki mąki pszennej
- niepełne 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
masa:
- 2 kubeczki śmietanki 30%
- 1/3 szklanki cukru
- 1 śmietan fix
dodatkowo:
- 1 mały słoiczek dowolnego dżemu (u mnie był to dżem z czerwonej porzeczki)
Dokładne wykonanie biszkoptu podałam w tym przepisie Zawsze się udaje!
Biszkopt przekrawam na 2 krążki, każdy nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu (ale dobrze sprawdza się również słodzona herbata z dodatkiem cytryny).
Następnie przygotowuję masę: miksuję 2 kubeczki śmietanki 30% i 1/3 szklanki drobnego cukru. Chwilę łączę ze sobą i chłodzę przez kilkanaście minut w lodówce.
Na dolny blat wykładam połowę masy, na to warstwę domowego dżemu z czerwonej porzeczki. Przykrywam drugim blatem i całość pokrywam resztą masy. Dekoruję wg uznania.
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Taki tort to nawet mnie by się udał.
OdpowiedzUsuńOOOO ale pyszny
OdpowiedzUsuńAle apetyczne.
OdpowiedzUsuńMnie dziś wzięło na ciasto, ale marchewkowe (zapraszam na stronkę).
Reakcja mojego dziecka na to zdjęcie: o wow! Mamo, ja chcę takie! Ale pyszne!
OdpowiedzUsuńMyślę, że to najlepsza rekomendacja 😊
Ale ciasto wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń