niedziela, 11 września 2016

Syrop z owoców czarnego bzu z dodatkiem malin (sok z czarnego bzu)

Skuteczny na różne dolegliwości, przyjemny w smaku i co najważniejsze - nieskomplikowany w wykonaniu.

domowe przetwory



Do tego dodać jeszcze można to, że jego główne składniki, tj. owoce z czarnego bzu, są ogólnodostępne :-) Dlaczego więc nie zerwać ich i nie stworzyć zdrowego syropu bądź też soku? 

domowe przetwory

 SKŁADNIKI:
- ok. 1 kg owoców czarnego bzu
- ok. 2 szklanki malin
- 1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego, ale może być również biały)
- 1/2 szklanki wody

Zrywam dojrzałe owoce czarnego bzu. Dokładnie je płuczę i obrywam gałązki. Wsypuję do garnka, wlewam wodę i duszę na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Mniej więcej w połowie duszenia wsypuję cukier i dodaję maliny. Na koniec przecedzam owoce przez sitko bądź pieluszkę tetrową (pieluszka spisuje się rewelacyjnie) i gorący syrop przelewam do dobrze umytych, wyparzonych słoiczków, a następnie odwracam do góry dnem. Jeśli chcę, aby powstał sok, dodaję po prostu więcej wody - ja preferuję jednak gęstszy syrop - połączyć go z wodą mogę już później, podczas picia ;-)


Powstały syrop jest bardzo ciemny i wyjątkowo przyjemny w smaku. A jakie są jego właściwości?
- pomaga w walce z gorączką
- łagodzi kaszel
- ogólnie wzmacnia organizm
- ma działanie przeciwbólowe
- pomaga w zaparciach
- polecany jako lek odtruwający i oczyszczający organizm z toksyn


domowy syrop z bzu


syrop z czarnego bzu


16 komentarzy:

  1. Jeszcze nie mam czarnego bzu na swojej działce :) Może kiedyś się dorobię i wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarny bez jest ogólnie dostępny, znajdziesz go bez problemu ;-)

      Usuń
  2. Sok z czarnego bzu mam jeszcze od zeszłego roku, więc w tym roku sobie odpuściłam jego robienie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Muszę poszukać u siebie czarnego bzu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę pokazać przepis tatowi , on lubi takie syropy i soki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały sok do herbatki na zimę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj chciałabym taki spróbowac :)
    http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/09/na-rynku-kosmetycznym-pojawia-sie.html

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam sok z czarngo bzu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja w tym roku posadziłam czarny bez na działce, za kilka lat będą przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja nigdzie nie mogę znaleźć czarnego bzu, chyba u mnie w mieście jego nie sprzedają. Cóż pozostało mi poczekać do czerwca, bardzo chciałabym zrobić taki domowy syrop ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś co roku zrywałam z mamą czarny bez, a ona robiła z tego syrop. Idealny na przeziębienia zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! najlepszy na jesienne przeziębienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten syrop to samo zdrowie, muszę kiedyś taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nie mam drygu do robienia domowych przetworów, lubię za to je jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurcze, a ja przez to całe zamieszanie z mężem zapomniałam zrobić :(

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!