07.10.2021

Prosty tort z malinami

 Zapraszam na prosty w wykonaniu tort ze świeżymi malinami.



SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 25 cm):
biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklaki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

masa (przełożenie i wierzch tortu):
- dobrze schłodzona 1 śmietanka 30 % (200 gr)
- 1/2 szklanki cukru

dekoracja:
- świeże maliny
- kawałki ulubionej czekolady (u mnie czekolada o smaku oreo)

dodatkowo:
- 1 niepełna szklanka posłodzonej, czarnej herbaty z cytryną do nasączania biszkoptu (doskonale sprawdza się tutaj również syrop z kwiatów czarnego bzu)

Wykonanie:
Piekę biszkopt - dokładne przygotowanie biszkoptu opisałam w tym poście. Jest niezawodny i zawsze się udaje! Chłodny biszkopt przekrawam na dwie warstwy. Każdą z tych warstw nasączam herbatą lub syropem z kwiatów bzu.

Przygotowuję masę - miksuję dobrze schłodzoną śmietankę, stopniowo dodaję cukier.

Na dolną warstwę biszkoptu wykładam połowę masy, na to świeże maliny. Przykrywam górną warstwą biszkoptu, którą delikatnie smarują pozostałą masą. Ozdabiam malinami i kawałkami czekolady. Najprostszy torcik gotowy! ;-)

Prosty tort z malinami


SMACZNEGO! :-)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!