29.04.2019

Lekki torcik z galaretkową pianką i borówkami

Torcik uwielbiany przez moje dzieci, głównie z racji tego, że jest niezwykle lekki, puszysty i... nieprzekombinowany ;-)


SKŁADNIKI:
biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki białego cukru 
- niepełne 3/4 szklanki mąki pszennej 
- niepełne 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

masa różowa/ truskawkowa:
- 1 kubeczek śmietanki 30%
- 1/3 szklanki cukru
- 1 rozpuszczona w wodzie galaretka truskawkowa

masa żółta/ cytrynowa:
- 1 kubeczek śmietanki 30%
- 1/3 szklanki cukru
- 1 rozpuszczona w wodzie galaretka cytrynowa

Dokładne wykonanie biszkoptu podałam w tym przepisie. Zawsze się udaje! 
Biszkopt przekrawam na 2 krążki, każdy nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu (ale dobrze sprawdza się również słodzona herbata z dodatkiem cytryny). 
Przygotowuję masy: galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie w nieco mniejszej ilości wody niż zalecano na opakowaniu. Miksuję jeden kubeczek śmietanki, dodaję cukier, kiedy śmietanka jest już ubita, dodaję tężejącą galaretkę. Robię tak osobno z każdą galaretką.
Na dolny blat wykładam masę truskawkową, na chwilę daję całość do lodówki, następnie przykrywam drugim blatem, na to masa cytrynowa i znowu lodówka ;-)  Gotowy torcik dekoruję borówkami.

SMACZNEGO! :-)


 * * * 
Podczas przygotowywania ciasta niezawodny okazał się nasz nowy piekarnik Electrolux- biszkopt urósł równiutki i wyszedł dokładnie taki, jaki powinien wyjść ;-)


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


7 komentarzy:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!