Idealne do świeżo zaparzonej kawy lub filiżanki aromatycznej herbaty - zapraszam do wykonania! ;-)
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 kostki masła
- 3 żółtka
- 4 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- dżem z czerwonej porzeczki
Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję cukier, pokruszone drożdże, żółtka, sól i ciepłe mleko. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, dodaję roztopione masło. Łączę wszystko dokładnie, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (ok. 1 godz.).
Po tym czasie ciasto dzielę na 3 części i każdą z nich wałkuję na stolnicy, tworząc koła. Z każdego koła tworzę 8 trójkątów (tak, jakbym kroiła okrągłą pizzę), wykładam łyżeczkę dżemu i zwijam, tworząc rogaliki. Układam na blaszce i pozostawiam kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Piekę ok. 30 minut w temp. 170'C (grzałki góra- dół).
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam na prawdę rozmaite fotki ;-)
Wyglądają pysznie! Mniam.
OdpowiedzUsuńZ tortowej mąki najlepsze rogaliki wychodzą :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam rogalików! Ty mi przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuńjestem świeżo po śniadaniu, ale skusiłąbym się na takiego rogalika, albo i dwa ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne rogaliki. Na pewno smak rewelacyjny! :)
OdpowiedzUsuńLubię tego typu pyszności! Zwłaszcza, że tak apetycznie wyglądają :D
Pozdrawiam serdecznie :)
Już czuję ich smak :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, zawsze myślałam, że rogaliki to bardzo trudny przepis. Będę musiała, jednak sama spróbowac. Te wyglądałam mega apetycznie
OdpowiedzUsuńOj jak pysznie ;)
OdpowiedzUsuńPyszności jak zawsze, w kwestii postów kulinarnych :)
OdpowiedzUsuńNa drożdżowe rogaliki to ja się zawsze piszę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzonko! :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG
Uwielbiam domowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń